Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW pozastavil prodej motocyklové divize Ducati. Definitivně?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Německý automobilový koncern Volkswagen pozastavil prodej své italské motocyklové divize Ducati. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací, podle nichž je důvodem odpor ze strany německých odborů a také vnitřní spory ohledně strategie.

Zájemci byli podle zdrojů za divizi připraveni zaplatit až 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard Kč).

Značku Ducati vlastní výrobce luxusních vozů Audi, který má s mateřským Volkswagenem neshody ohledně strategie. Proti prodeji Ducati se navíc stavějí zástupci zaměstnanců. Ti ovládají polovinu dozorčí rady VW, která by transakci musela schválit.

Volkswagen podle zdrojů sdělil pěti zájemcům, aby zatím na značku Ducati nepředkládali závazné nabídky. Koncern prý divizi v dubnu vyčlenil k prodeji s cílem získat finance na reorganizaci aktivit po skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. Do poslední fáze aukce se v červenci dostali bývalý majitel značky Investindustrial, italská rodina Benettonů, americká automobilová společnost Polaris Industries a investiční fondy Bain Capital a PAI Partners.

"V této fázi je vysoce nepravděpodobné, že jednání (o prodeji divize Ducati) budou obnovena v letošním roce," uvedl jeden ze zdrojů. "Stále jsou tady ty rozpory mezi VW a Audi, které je potřeba vyřešit. A odbory mají daleko k tomu, aby prodej podpořily," dodal. Původně se podle zdrojů předpokládalo, že Volkswagen bude závazné nabídky na divizi Ducati přijímat letos v říjnu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
6. 9. 2017 23:59
Re: Cena
To jednak, ale hlavně Ducati vydělává kolem 50 mil. eur ročně, což je sice na poměry kolik vydělávají automobilky relativně málo, ale na rozdíl od řady evropských výrobců motorek jsou v zisku a tudíž mi prodej moc smyslu nedává.
6. 9. 2017 23:33
Cena
Byla by škoda prodávat.
Jestli získá Dovizioso titul mistra světa tak by to cenovku mohlo trošku vytáhnout >:D
6. 9. 2017 22:24
Re: Krasny
Souhlas, netvrdim ze prodej se automaticky rovna krach a konec, je ale fakt, ze VW svoje akvizice nepohrbiva, a i kdyz se zrovna nedari, tak dokaze dlouhodobe znacku dotovat a hledat cestu...
6. 9. 2017 22:12
Re: Krasny
Mezi zájemci v úzkém výběru byla prý například rodina Benetton (to jsou Italové); bývalý majitel, od kterého Audi Ducati myslím koupilo (vlastní Aston Martin); a také Polaris. Takže by to mohlo dopadnout i slušně.
6. 9. 2017 22:07
To jsou mi novinky
Před více jak měsícem jsem četl (u Reuters), že jsou odbory proti rozprodávání firem. Nemluvilo se jen o Ducati, ale také o Renk nebo MAN Diesel & Turbo. Ty mají polovinu křesel v radě, která musí jakýkoli případný prodej schválit, a neviděly ekonomický důvod. Stejně tak rodiny Piëch a Porsche byly proti prodeji (dalších 20 %). Předpokládalo se, že Dolní Sasko bude také proti prodeji, protože typicky podporuje odbory (10 %), ale oficiální stanovisko nebylo. I tak bylo minimálně 70 % jasně proti. Těžko někoho překvapí, že takový návrh narazil na zeď. Obzvláště, pokud se ani nesešli, aby je přesvědčili.

Sice proti elektromobilům nic nemám, ale bylo by smutné, kdyby prodali Ducati jen proto, aby získali nějakou tu miliardu na utopení právě v elektromobilech, sdílení aut atp.