Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW zkoumá praktiky čínských plagiátorů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
Volkswagen má údajně potíže se svým čínským partnerem FAW Group. Ten má nelegálně kopírovat německé převodovky a motory pro své potřeby.

Skutečnost, že čínské společnosti bez svolení kopírují komponenty nebo i celé vozy evropských, amerických a japonských značek není žádnou novinkou. Postižené značky přitom jen ve výjimečných případech toto kopírování přímo napadnou, protože nechtějí narušit rozvoj svých plánů na čínském trhu.

Proti čínským plagiátorům tentokrát podle německého deníku Handelsblatt vyráží německý koncern Volkswagen, který údajně prošetřuje, zda jeho čínský partner FAW Group nelegálně kopíruje a vyrábí převodovky, motory a další komponenty z vývoje VW pro vlastní modely.

Podle neoficiálních informací zástupci koncernu VW odhalili, že FAW Group okopírovala převodovku MQ200, kterou německý koncern montuje do několika modelů značek Audi, Škoda a VW. Tuto převodovku má čínská společnost montovat do svého sedanu Besturn B50 prodávaného v Rusku, kde konkuruje podobně zaměřeným vozům značek Škoda a VW.

Podle deníku Handelsblatt se nejedná o první spor ohledně duševního vlastnictví mezi koncernem VW a jeho čínským partnerem FAW Group. Koncem roku 2010 měli zástupci německé společnosti objevit u FAW Group plány na kopii zážehového motoru EA111 používaného pro celou řadu modelů koncernu VW včetně Pola a Golfu.

V tomto případě mělo dojít k přímé konfrontaci mezi generálním ředitelem Volkswagenu Martinem Winterkornem a jeho protějškem z FAW Group předsedou představenstva Xu Jianyi. Po několikaměsíčním vyšetřování bylo oznámeno, že šlo o chybu inženýra.

S ohledem na spojenectví obou firem byla celá událost utlumena a podle německého deníku má již stát ve městě Čchang-čchun továrna FAW Group na výrobu motorů EA111. Jeden z manažerů koncernu VW, který si přál zůstat v anonymitě, k celému problému uvedl, že motory a s nimi související komponenty vyrobené v Číně mají být vyráběny pouze pro společné projekty VW a FAW Group.

Obvinění ohledně nedovoleného kopírování převodovek přišlo v nepříliš vhodnou dobu, protože Volkswagen již schválil svou investici v hodnotě 14 miliard Eur do roku 2016 na čínském trhu a do roku 2018 chce zvýšit svou roční výrobní kapacitu v Číně na čtyři miliony automobilů.

Důvodem proč si většina zahraničních firem nechá líbit kopírování svých produktů čínským výrobci, je skutečnost, že Čína jim neumožňuje, aby na její půdě působily samostatně a musí zde mít obchodní partnery. S nimi pak sdílejí své projekty, což sebou nese riziko vzniku nelegálních kopií. Nejlepší ochranou je proto v současnosti zajištění co nejvyšší složitosti komponentů, což ovšem nelze vždy využít.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
3. 8. 2012 20:43
Re: Jak rikal Lenin
Zapomněl jsi dodat detail, a to ten že když si Číňané chtějí koupit high-tech hračky nekoupí jích jen pár, ale rovnou celou fabriku. ;-) :-)
3. 8. 2012 12:14
Re: Jak rikal Lenin
Zbytecny flame.

Berte to tak. Cinani jsou levna sila a je jich pres miliardu.

Pokud pestovali ryzi a delali hracky do McDonaldu OK. My jsme si tu zili nad pomery a oni sem vozili tuny zradla a spotrebniho braku za babku, za co jsme jim milostive sem tam dovolili dovezt si par kousku high tech.

Ted se to otocilo. Cinani jsou porad stejne levni, ale produkuji veci s mnohem vetsi pridanou hodnotou, komponenty do aut, elektroniku, strojirenske vyrobky.. a tim nici svetovy trh a vytlacuji Evropu. Misto aby Evropa vzala rozum do hrsti a zacala bit na poplach, tak zelene mozky a levice nadale nici konkurenceschopnost EU prumyslu (zelena elektrina, vysoke dane a neudrzitelna "socialni" zachranna sit pro chronicky nevydelecna odvetvi) zatimco Cinani uz nedovazeji z Evropy par kousku high tech, ale berou cele high tech vyrobni technologie, ktere kopiruji pro svou potrebu naprosto zadara, protoze neuznavaji autorska prava (de facto).

Jak dlouho to asi tak muze trvat, nez cinani opanuji cely svetovy trh a evropa se uplne polozi ? 10 let ?

pamatujete si, kdy naposledy nejaky ze zapadnich politiku mel ty koule rict v Cine slovo Tibet ? To uz bude peknych par let...
3. 8. 2012 11:54
Re: Jak rikal Lenin
To viem. Hovorí však o celkovom trende ... Len aby sme my tu niekedy v budúcnosti nemuseli robiť za "misku kaše" aby sme sa nejako uživili, keď súčasný socializmus v EU krachne ... len aby. :'-(
3. 8. 2012 10:11
Re: Jak rikal Lenin
Tvoje odpověď mi nic neříká o ochotě tvé, tvých známých či rodiny pracovat za hrst rýže. ;-)
2. 8. 2012 22:48
Re: Jak rikal Lenin
Pozri sa na to takto: zatiaľ čo my (myslené západ) stagnujeme až upadáme, východ rastie. Preber si to ...