Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyřazené policejní elektromobily jsou hit, po BMW i3 se jen zaprášilo

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Policejní oddělení v Los Angeles se kdysi mohlo chlubit jednou z největších flotil elektromobilů. Radost však udělali spíš zájemcům při odprodeji, než samotným policistům ve službě.

Prodej vyřazených služebních vozidel představoval v zámoří dlouhá léta způsob, jak si pořídit zajímavý vůz za zajímavé peníze. Vždyť páteř policejních sborů napříč USA dlouhé roky tvořily robustní vozy s motory V8 a pohonem zadních kol, kterým se dostávalo pravidelné péče. A tak i přes náročnou službu slibovaly dlouhou výdrž.

Když se tedy mluví o vyřazování policejních vozů v zámoří, většina z nás si nejspíš vybaví modely Dodge Charger nebo Ford Crown Victoria, které dokonale odpovídají předchozímu popisu. Jenže policejní oddělení v Los Angeles se nedávno zbavovala malých městských elektromobilů BMW i3 - a překvapivě se po nich jen zaprášilo.

Dealerství New Century BMW, od kterého si město elektromobily BMW i3 dlouhodobě pronajalo, má podle informací kolegů z The Drive v nabídce už jen jeden odstrojený policejní model, kterému ale zůstalo charakteristické bílo-černé zbarvení. Pohled na detaily inzerátu přitom rychle odhalí, proč je o vozy tak enormní zájem.

Bývalé policejní BMW i3, modelových rok 2017, má totiž na tachometru pouze 9000 mil (14.484 km) a jeho prodejní cena je 18.995 dolarů (415.000 Kč). Podle informací Business Insider se přitom jedná již o druhou várku vyřazených policejních BMW i3, z nichž některé vozy neměly najeto ani 7000 mil (11.265 km). 

Veřejnost tak dostala příležitost pořídit si prakticky zánovní elektromobily, jejichž pořizovací cena se v současnosti pohybuje na americkém trhu okolo 44.500 dolarů (972.000 Kč). Nové vozy jsou sice modernější a pravděpodobně nabídnou i lepší výbavu, jenže cenový rozdíl je stále extrémní.

Policejní sbor v Los Angeles přitom před lety pořizoval 100 elektromobilů BMW i3, které měly být nasazeny na lehčí službu. Jenže žádný z vozů údajně nenajel víc než 10.000 mil (16.000 km). Policejní sbor přitom investoval do pořízení aut, příslušenství a nabíjecí infrastruktury částku okolo 10,3 milionu amerických dolarů.

Policisté zkrátka preferovali jiné vozy než elektrické BMW i3. Tedy minimálně pro služební účely, což při relativně omezeném dojezdu i3 a velikosti Los Angeles snad nikoho nepřekvapí. Podle některých zpráv ze zámoří se však vozy BMW i3 následně používaly pro osobní účely policistů a jedna z policistek si s vozem (v policejních barvách) před kamerami štábu CBS dokonce zajela na manikúru.

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Doporučujeme

10. 12. 2020 19:58
Re: Čím déle na to auto koukám,
Ten interiér je úplne boží. :yes: :yes: :yes:
10. 12. 2020 00:05
Re: Čím déle na to auto koukám,
Naopak, nejhezčí elektromobil. Design je nadčasový, díky dokonalé práci s tvary a barvami nezestárne a zdatně maskuje vyšší ponton. Karoserie z karbonu - tedy jako u hypersportů. Interiér? Prémiový, velmi inovativní a nadčasový, skvělé kombinace tvarů a nových materiálů. Barevná sedadla, tvarování přístrojovky, každý detail dotažený k dokonalosti. A na tu velikost je uvnitř velmi solidní prostor. Neříkám že je auto úplně bez chyb, občas něco němečtí soudruzi trochu podělali, ale to nic nemění na tom, že vytvořili umělecké dílo na kolech. https://i.pinimg.com/…e80d8a0f6225.jpg
9. 12. 2020 22:49
Re: Čím déle na to auto koukám,
Možno sa jemu z teba obracia baterka... :D Bez srandy, kámo, to auto má snáď najpríjemnejší interiér z malých áut, v ktorom som kedy sedel. Zvonka je neprehliadnuteľné, ale je pravda, tento štýl nemusí sedieť každému. Ale aj tak mu krivdíš, sú ďaleko škaredšie autá.
9. 12. 2020 22:47
Re: nova tesla3
Zmena identity? To je tvoj nový podpis? Fanda Tesly? Koki, to je iná kombinácia - KANKUNEN na Tesle...
Avatar - Stejsn
9. 12. 2020 13:38
Čím déle na to auto koukám,
tím mi příjde odpornější. V podstatě neexistuje úhel (no dobře, neviděl jsem zespodu), ze kterého by se mi z tohohle designového paskvilu nezvedal kýbl.