Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrážíte lyžovat do Rakouska? Za lyže v autě hrozí vysoká pokuta! Na co dalšího si dávat pozor?

David Bureš
Diskuze (68)

Postihy za špatně uložené lyže v autě rakouská policie vysvětluje snahou o zvýšení bezpečnosti.

Letošní lyžařská sezona je už v plném proudu a s blížícím se zahájením jarních prázdnin bude na hory vyrážet stále více českých řidičů. Jestliže za zimními radovánkami vyrážíte do Rakouska (případně budete Rakouskem projíždět), máme pro vás jedno upozornění. Převážené lyže nebo snowboard raději uložte na střešní nosič nebo do střešního boxu.

Lyže v kabině vozu jedině pořádně ukotvit

Pokud jedete v poloprázdném autě a rozhodnete se lyže prostrčit sklopenou zadní sedačkou do kabiny vozu, hrozí vám v Rakousku vysoká pokuta. Rakouští policisté totiž zimní výbavu jako lyže, snowboard nebo i těžké lyžařské boty považují za náklad. A ten musí být při jízdě zabezpečen tak, aby neohrozil posádku volným pohybem. Při nehodě se totiž z uvolněného nákladu může stát nebezpečný předmět, který může vážně zranit posádku.

Jestliže policista usoudí, že lyže jsou špatně ukotveny, může vám uložit vysokou pokutu. Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu hovoří o pokutě až ve výši 500 eur, což je v přepočtu asi 13.500 korun. Zákaz každopádně není absolutní. Pokud jsou lyže a související výbava uloženy ve vaku a řádně zajištěny (třeba pevně zaklíněny), trest by neměl hrozit.

Střešní box a nosič je jistota

Jenže posouzení správného upevnění zavazadel záleží na konkrétní policejní hlídce. Z toho důvodu dopravní experti raději doporučují uložit lyže na střešní nosič nebo do střešního boxu, což je v případě prudkého brzdění pro posádku bezpečnější řešení. I box však dobře připevněte, jestliže vám ze střechy spadne, v Rakousku opět hrozí pokuta.

Ve střešním boxu by v ideálním případě měly být umístěny i přezkáče. Jestliže se je rozhodnete položit za přední sedadla, kde je na gumových rohožích necháte cestou doschnout, hrozí vám v Rakousku opět pokuta. I těžké lyžařské boty umístěné v kabině může tamější policie vyhodnotit jako špatně zabezpečený náklad. Pokud je přece jen budete dávat přímo do auta, dejte je na dno kufru.

Při jízdě do rakouských Alp by řidiči měli myslet i na zimní pneumatiky, které jsou mezi 1. listopadem a 15. dubnem povinné při jízdě v „zimních podmínkách,“ tedy na sněhu a ledu.

Doporučeno je s sebou vozit i sněhové řetězy, v rakouských horách je množství úseků, kde jsou při pokrytí vozovky sněhem a ledem povinné. Tyto trasy jsou vyznačeny také u nás používanou značkou kola s nasazenými řetězy na modrém pozadí.

Rakouské automatické radary:

ÚAMK dále upozorňuje na rakouské automatické radary a mohou sledovat i další přestupky, než je překročení povolené rychlosti. Fotografie z automatického radaru může posloužit i k sankci za nepřipoutání se, telefonování za jízdy bez hands-free sady, nepoužití ochranné přilby nebo velké množství posádky na motocyklu či ve vozidle.

Když už jsme u radarů, tak na povolenou rychlost byste měli obzvlášť myslet v nízkoemisních zónách, které jsou třeba na dálnicích v okolí Salcburku. V těchto místech, označených dodatkovou tabulkou IG-L pod maximální povolenou rychlostí, hrozí za překročení povolené rychlost dokonce trojí trest.

První pokuta je za rychlost od policie, druhá za poškození ovzduší v okolí ve výši 2.000 eur (cca 54.000 korun), které může dokonce doplnit zákaz další jízdy. Policie jej řeší odebráním klíčků od vozidla nebo umístěním botičky na kolo vozidla, a to až po dobu 24 hodin.

David Bureš
Diskuze (68)
28. 3. 2021 23:55
autem do hor
Spíš než z pokuty jsem měl obavy, aby jsme cestu zvládli a v pořádku dojeli. Četl jsem sice článek na https://kralmotoru.cz/…mni-cestu-do-hor , abych věděl, jak na takovou zimní cestu auto připravit, ale nakonec jsem servis stejně raději nechal na zkušeném automechanikovi, protože jsem nechtěl někde zkejsnout.
23. 4. 2020 21:08
střešní box na lyže
O hrozbě pokuty za lyže v automobilu jsem si už četl před tím než jsme v lednu jeli lyžovat do Alp. Nechtěl jsem nic takového riskovat, a tak jsem si okamžitě objednal z https://www.filsonstore.cz/…ni-boxy-na-lyze/ zimní střešní box na lyže. Myslím, že se to vážně vyplatio, protože jsme díky tomu v autě měli navíc spoustu volného místa.
21. 11. 2018 13:36
Nosič na lyže
Ano 6 párů sjzedových lyží a koupil jsem ho z eshopu neumax.cz, kupoval jsem tam i střešní box, mají velice dobré ceny.
20. 11. 2018 14:09
Nosič na lyže
Jakože sjezdových 6 párů ano? A kde jste ho koupil?
15. 11. 2018 12:48
Nosič na lyže
Co jsem to hledal, tak jsem našel od Neumanna nosič na 6 párů lyží.