Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba automobilového průmyslu letos klesne až o čtvrtinu

ČTK
Diskuze (1)

Celosvětový objem produkce automobilového průmyslu v letošním roce klesne o 20 až 25 procent a návrat výroby na loňskou úroveň bude trvat několik let. Předpověděl to podle agentury Reuters americký dodavatel automobilových součástek Visteon.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s negativními dopady koronavirové krize, která těžce zasáhla výrobní aktivity i poptávku. "Již před covidem-19 automobilový průmysl zpomaloval, což bylo obzvlášť patrné v Číně," uvedl šéf Visteonu Sachin Lawand. "Covid -19 zasadil výrazný úder a stáhl tento průmysl na úrovně, jaké jsme již dlouho neviděli," dodal.

Analytická společnost IHS Markit už dříve předpověděla, že celosvětový prodej lehkých motorových vozidel v letošním roce klesne o 22 procent na 70,3 milionu vozů.

V České republice se v období od ledna do dubna výroba osobních automobilů meziročně propadla o zhruba 31 procent na 337.497 vozů. V samotném dubnu způsobily odstávky vyvolané pandemií koronaviru propad produkce o 88,5 procenta na 14.589 vozů.

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme