Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobu elektrického BMW iX3 koronavir nezdrží, začít může již v létě

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Elektrické SUV BMW iX3 by se mělo dostat do výroby již během tohoto léta, věří ředitel automobilky Oliver Zipse.

Koronavirová pandemie vedla ke změnám plánů u celé řady automobilek, přípravy na zahájení výroby elektrického BMW iX3 by však měly úspěšně pokračovat. Na nedávném výročním zasedání to uvedl Oliver Zipse, ředitel automobilky. „Přípravy probíhají navzdory nejistotám spojeným s pandemií koronaviru podle plánu.

 SUV iX3 přitom bude vůbec prvním modelem mnichovské automobilky, který se bude vyrábět výhradně v čínském joint venture závodě Shnyang. A to i pro Evropu. Současně také půjde o vůbec první elektrický model z dílny BMW, který použije platformu využitelnou pro spalovací motory, plug-in hybridy i čistě elektrické bateriové modely. Tuto platformu navíc již v příštím roce dostane i elektrický fastback i4.

Sluší se přitom zmínit, že se tak BMW vydalo jiným směrem, než například automobilky VW a Mercedes. Zatímco dvojice německých konkurentů vsadila na vývoj čistě elektrické platformy pouze pro elektromobily, BMW považovalo takové řešení za extrémně drahé, což nakonec vedlo k vývoji platformy univerzální.

O novém elektrickém SUV už přitom víme, že v podlaze bude mít uložené baterie o kapacitě 74 kWh, které by měly poskytnout dostatek energie pro dojezd až 440 km podle WLTP. Baterie by měla být složena z článků, jež mají být z 80 % složeny z niklu a po 10 % z kobaltu a hořčíku. Podle Autonews Europe se právě díky tomu podařilo BMW dostat z baterií dojezd, ke kterému obvykle konkurence potřebuje baterie s větší kapacitou.

Vzhled novinky jsme mohli dlouho odhadovat jen z fotek konceptu, koncem minulého měsíce se ovšem na internetu objevily fotografie již produkčního modelu. Jednou z mála významných novinek přitom bylo pouze odstranění spojených ledvinek, což byl často kritizovaný detail. Většina ostatních designových prvků zůstala víceméně zachována.

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - xxc
25. 5. 2020 19:50
Re: za lidovku
Ja som to zvazoval, praveze x3 zaklad sa podoba na x1 s podobnou vybavou + 7000 €. Ale casto sa to asi nekupuje, ako som pisal vyssie, aj predajca bol zaskoceny, ze ponukaju aj sDrive :-)
25. 5. 2020 14:38
Re: za lidovku
kazdy trh v Evrope ma ruzne vybavy a zaklady, tedy asi i neco levnejsiho nez maji treba Nemci jako zaklad, mozna na slovensku mate neco levnejsiho, ale kdo si dnes takove auto kupuje v zakladu? kor u BMW a podobne "premie"

osobne bych asi auto v tehle cenove hladine v zakladu nekoupil, za ty penize tam vzdy budu chtit neco co ten zaklad nema a kdys bych to tam nedal tak me to pak bude lamat v hlave proc jsem si to tenkrat nekoupil, ale kazdy to ma urcite jinak, asi by bylo zajimave nekde dohledat v jakych vybavach se auta nejcasteji kupuji, s jakymi priplatky a u takovychto "premiovych" znacek i to kolik lidi si veskutecnosti koupi ten absolutni zaklad
25. 5. 2020 10:55
Re: za lidovku
Standardní fosilní auto = X3? :yes:
Avatar - Blue Sun
25. 5. 2020 10:09
Re: za lidovku
Kde se dá BMW x3 pořídit za dvacet tisíc euro?
25. 5. 2020 09:12
Re: za lidovku
nechceš se na to vy...? neříkal jsem ti, že mám od doktora zakázáno bavit se s de.bi.la.ma? fakt bych chtěl, ale nemůžu...