Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výsledky VW zasáhl nedostatek čipů, firma zhoršila výhled pro dodávky

ČTK
Diskuze (31)

Německému automobilovému koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí klesl provozní zisk meziročně o 18,5 procenta na 2,6 miliardy eur (zhruba 67 miliard Kč). Hospodářské výsledky podniku zasáhl globální nedostatek čipů, který vedl k výpadkům ve výrobě.

Zároveň zhoršila odhad celoročních dodávek automobilů zákazníkům. Nyní předpokládá, že dodávky zůstanou zhruba na loňské úrovni, zatímco dříve počítala s jejich nárůstem.

Bez zahrnutí mimořádných položek se provozní zisk ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 12 procent na 2,8 miliardy eur. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na zhruba tři miliardy eur.

Koncern Volkswagen ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům necelé dva miliony vozů, tedy téměř o čtvrtinu méně než před rokem. Za první tři čtvrtletí letošního roku se dodávky nicméně zvýšily o zhruba sedm procent na téměř sedm milionů vozů.

Čtvrtletní tržby společnosti Volkswagen meziročně klesly o čtyři procenta na necelých 57 miliard eur. Firma nicméně v celém letošním roce nadále počítá s nárůstem tržeb z loňských 223 miliard eur.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se tržby zvýšily o 20 procent na 186,6 miliardy eur. Provozní zisk stoupl na téměř 14 miliard eur z pouhých 1,7 miliardy ve stejném loňském období, kdy výsledky podniku zasáhla pandemie covidu-19.

Součástí koncernu Volkswagen je rovněž Škoda Auto. Ta podle dnešní výsledkové zprávy v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

ČTK
Diskuze (31)

Doporučujeme

1. 11. 2021 11:07
Re: Dotaz
kapacita je 100tis, tak kdyby za letosek od ledna 25tis a na jednom vydelek 200tis, tak to je 5mld
zjisti nekde kolik se jich letos prodalo
1. 11. 2021 10:08
Re: Toptene,
to by byla dobra zprava
TSMC z nekomunisticke ciny zavadi 2nm, chinsti komunisti se snazi 14nm, tak snad aspon tech 14nm aby u tech drazdan bylo
jj, stavet zacali pred 3 lety
Avatar - Emel
1. 11. 2021 09:50
Re: Toptene,
Moc jsem to nestudoval, ale podle mě vybavení nové je (z hlediska výrobních postupů by to mělo být docela inovativní) a Bosch to začal stavět ještě před současnou čipokrizí.
1. 11. 2021 09:49
Re: Emel: Co presně
cet sem, ze presli na jiny, ale nejspis meli vyrazne novejsi technologii nez vyrobci klasickych aut jak pises, tak to treba nebyl takovy problem.
ani vykonny chipy nejsou, ja mam dodavky na vykonny chipy potvrzeny az na podzim pristiho roku, objednano pred prazdninama, navic to stale pozouvaj dal a dal. minimalne pul roku preziju z toho co mam, pak budu cekat na zazrak
1. 11. 2021 09:44
Re: Toptene,
to vime vsichni, ale otazka co to ma bosch za technologii
jak pises nize $1bln neni zas tak moc, budou tam nejaky omezeni, jinak bychom takovou fabriku mohli mit v kazdym druhym okrese misto sekyry do statniho rozpoctu, kterou StBak babis s alenkou schilerovou zatnuli loni, letos a naplanoval na pristi rok