Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácné Mercury Cyclone Spoiler v prodeji! Stejných se vyrobilo jen 74 kusů

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Extrémně vzácný americký bourák Mercury Cyclone Spoiler s nadupaným sedmilitrovým osmiválcem a čtyřstupňovým manuálem se právě draží v Las Vegas. Je jedním z posledních výkřiků zlaté éry ohromujících „muscle cars“.

Zlatá éra amerických „muscle cars“ na svět přivedla brutální osmiválcová monstra. Amerika milovala rychlost za málo peněz, a tak automobilky nadšeně vyráběly lidově dostupné bouráky s extrémně výkonnými motory a ovládnout tehdejší automobilový trh chtěla snad každá značka. Do segmentu vstoupila i dnes už zapomenutá automobilka Mercury, která od začátku sedmdesátých let prodávala jeden z nejosobitějších muscle carů všech dob.

Jmenuje se Mercury Cyclone Spoiler a na americkém trhu se objevil v roce 1970. Tedy v časech, kdy se slavná éra „nenažraných“ muscle cars blížila k vyvrcholení před blížícím se vypuknutím ropní krize. Byl to jeden z posledních opravdových velkých osmiválcových auťáků před raketovým růstem cen benzinu i nákladů na pojištění. V následujících letech se navíc začaly zvyšovat i nároky na automobilovou bezpečnost, která nebyla nejsilnější stránkou „svalovců“.

Cyclone byl samostatným modelem Mercury už od roku 1965, když zakládal na osmiválci 289 z populárního Fordu Mustang, ale až s čtvrtou generací od roku 1970 se stal automobilovou bestií. Standardním motorem pro Cyclone byl sedmilitrový V8 429 o 360 koních. Zákazníci pak mohli sáhnout po dvou vylepšeních – 429 Cobra jet o 370 koních a 429 Super Cobra Jet o 375 koních. Nejvýraznějším modelem této éry však byl ten s pojmenováním Cyclone Spoiler.

Video se připravuje ...

Mercury Cyclone Spoiler bylo speciální verzí už z výroby vybavenou řadou jinak volitelných prvků, včetně motoru 429 Cobra Jet se sáním vzduchu Ram Air, čtyřkomorovým karburátorem Holley 780 CFM, paketem Drag Pack, paketem sportovního odpružení, otáčkoměrem cejchovaným do 8000, rychloměrem do 140 mil v hodině (225 km/h), černými nebo bílými pruhy na karoserii a předním i zadním spoilerem.

A jeden ze vzácných muscle carů Mercury Cyclone se objevil na prodej. V dnešních dnech je jedním z mnoha klasických aut na dražbě společnosti Mecum Auctions v Las Vegas a prodejce uvádí, že je jedním z pouhých 74 vyrobených kusů s motorem 429 Cobra Jet se sáním Ram Air a čtyřstupňovým manuálem.

Jakou částku nový majitel za jeden z nejvzácnějších muscle carů zaplatí? To zjistíme až s koncem aukce v Las Vegas, která se koná ve dnech 9. až 11. listopadu 2023.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme