Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzpomenete si na něj? Mercedes-Benz CL (C215) letos slaví 25 let

Lukáš Volšický
Diskuze (11)

Luxusní Mercedes-Benz CL generace C215 letos slaví první čtvrtstoletí na světě. Při svém uvedení zaujal hlavně pokročilou technikou pro minimalizaci bočních náklonů karoserie i menšími rozměry oproti předcházejícímu „mamutu”.

Na letošním Ženevském autosalonu jsme si posteskli nad úpadkem kdysi významné evropské automobilové výstavy. V minulosti se tam každoročně představovaly až desítky nových aut, ale letos byste opravdu zásadní novinky zvládli spočítat na prstech jedno ruky. V roce 1999, před čtvrtstoletím, však byla Ženeva úplně jiná. Současně se tam odhalilo Ferrari 360 Modena, první Pagani Zonda, Porsche 911 GT3 (996), a dokonce i tehdy nejluxusnější kupé od mercedesu.

Už je tomu dlouhých 25 let, co Mercedes-Benz na autosalonu v Ženevě oficiálně představil dnes už lehce zapomenuté luxusní kupé CL generace C215. Vlajkové kupé ze Stuttgartu na samotném konci devadesátých let navázalo na dvoudveřovou variantu kultovního „mamutu“, Mercedes-Benz třídy S generace C140, a techniky zakládalo na tehdy nejmodernějším „eSku“ generace W220, když technici zkrátili rozvor náprav o 203 milimetrů.

Mercedes-Benz CL přijel na svět s nejmodernější technikou značky své éry. Značka dodnes uvádí, že největší inovací modelu byl systém Active Body Control, který díky vysokotlaké hydraulice o tlaku 200 barů a výkonným senzorům minimalizoval náklony karoserie ve všech směrech. Inženýři automobilky tuto techniku vyvinuli v devadesátých letech a na modelu CL generace C215 otevřeli novou kapitolu jízdního komfortu.

Video se připravuje ...

I když Mercedes-Benz se čtyřmi kulatými světlomety byl opravdu velkým kupé, byl menší než jeho předchůdce. Byl o 72 milimetrů kratší, 55 milimetrů užší, 54 milimetrů nižší a měl rozvor náprav kratší o 60 milimetrů. Automobilka navíc vsadila na lehkou konstrukci z vysokopevnostní oceli, hliníku, hořčíku a plastu byla novinka mezigeneračně lehčí o 340 kilogramů.

Vlajkové kupé mercedesu se koncem devadesátých let představilo s osmiválcovými i dvanáctiválcovými motory, přičemž postupně byly dostupné s přeplňováním turbodmychadly i kompresorem. Sběratelsky nejvzácnější variantou je CL 63 AMG s atmosférickým 6,3litrovým motorem V12. Automobilka jej vyráběla pouze v listopadu 2021 a na evropském a asijském trhu prodala pouhých 26 kusů.

V roce 2000 pak továrna začala vyrábět vzácnou speciální edici CL 55 AMG „F1 Limited Edition“, kterou vyrobila v pouze 55 kusech odpovídajících specifikaci safety caru pro šampionát Formule 1 v tomto roce.

Mercedes-Benz CL se v letech 1999 až 2006 stal úspěšnou kapitolou v historii značky. Automobilka vyrobila celkem 47.984 kusů a nejúspěšnějším modelem se stal ten základní. Standardního Mercedesu-Benz CL 500 s atmosférickým motorem V8 se prodalo 32.224 kusů. Hned v roce 2006 se nástupcem modelu CL stala nová třetí generace. Už první „mamut“ se totiž krátce označoval za první generaci.

Lukáš Volšický
Diskuze (11)

Doporučujeme

10. 3. 2024 14:42
CL MB
Tsto generace je nádherná, ale i díky špičkové technice dosti složité auto na údržbu po dvaceti letech. Takže jsem volil CL C140 předešlé generace a jízda s ním je excelentní. To samé platí pro SL, kde jsem zůstal u R129 a R107 kvůli jednoduššímu podvozku. Následné modely jsou extrémně složitá technika na údržbu u starých vozů. Nicméně je to automobilové umění na kolech. :yes:
10. 3. 2024 14:35
Re: ABC, SBC
Spíše velmi složitý, ale to byla také výkladní skříň techniky MB, takže po dvaceti letech to prostě zvýšený servis potřebuje. Jinak technika to je velmi kvalitní.
10. 3. 2024 13:09
Re: ABC, SBC
Vytýkat závady na ABC podvozku u takto starého auta mi přijde komické.. Jasně, že se opravuje po dvaceti letech hydraulika. Motor M272 měl problematické ozubené kolo na rozvodech které se po modernizaci měnilo za kvalitnější a problém byl vyřešen, pokud vím.
8. 3. 2024 20:56
Re: ABC, SBC
poruchovi???? snad poruchový!
Na to, že se tady ztrapňuješ bez přestávky, tak by jsi mohl brát nějaké kondice češtiny na univerzitě třetího věku
Avatar - apoho
8. 3. 2024 18:55
Re: ABC, SBC
čížku, Jamme - mám oba tvé nicky v ignoru a v pí.či, tak se zdrž jakýchkoliv komentářů k mé osobě. Stejně nevidím tvé hnojometské komentáře :no: :no: :no: