Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzpomínáte na Fabii se zakázkovým interiérem od Carlex Design? Prý žije a jezdí

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Polskou společnost Carlex Design proslavily zejména zakázkové úpravy interiérů exotických aut. Víte ale, že se kdysi pustila do Škody Fabia?

Stalo se tak v roce 2016, kdy rukama specialistů této společnosti prošel jeden kus třetí generace mladoboleslavského bestselleru. Výsledkem se firma Carlex Design pochlubila v říjnu - a bohužel k tomu nepřidala mnoho detailů.

Oficiální fotografie odhalovaly zejména nové kožené čalounění. Kůží přitom nebyla potažena jen sedadla, stejný materiál se objevil také na palubní desce, volantu, středovém tunelu nebo ve výplních dveří. Základem byla černá kůže, doplňovaly ji pak červené detaily, včetně prošívání. Zajímavé je, že bez úprav zůstala část palubky s černým lesklým lakem, na tu v Carlex Design nesahali.

Na opěradlech se pak objevilo okřídlené logo s nápisem "Birdman". Stejný emblém najdeme také na zavazadle, které se objevilo na jednom snímku, a na přívěsku ke klíči od vozu.

Nás však nejvíc zaujala výbava upraveného auta, všimněte si, že postrádá automatickou klimatizaci, má rádio Swing s pětipalcovou obrazovkou, manuální pětistupňovou převodovku a vzadu jsou dokonce stará dobrá "švihadla". Tohle opravdu nebyla zrovna bohatě vybavená Fabia.

Video se připravuje ...

Společnost bohužel neupřesnila, jaké konkrétní materiály použila, kolik času modifikace zabraly, neprozradila ani nic o samotné zakázce, natož její cenu.

Tajemná je i v současnosti, na naše dotazy na podrobnosti k této práci firma odpověděla jen to, že Fabia Birdman je projekt, který vznikl na základě objednávky od zákazníka. A že ten by měl vůz stále vlastnit a dokonce ho snad i pravidelně řídí. Nic víc.

Během pátrání na internetu jsme ale naštěstí narazili na jedno video z listopadu roku 2016, na němž prodejce škodovek z polské Vratislavi ukazuje právě upravenou Fabii a v popisku píše, že vůz vznikl ve spolupráci s Carlex Design pro společnost Kuzaj Sport.

Video je užitečné nejen proto, že nabízí další pohled na modifikovaný interiér, ale také přibližuje, jak Fabia tehdy vypadala zvenku. Šlo o vcelku nenápadný bílý hatchback s černými koly a černými sportovně-stylovými doplňky.

Pro nás je důležitá také zmínka o Kuzaj Sport, firmě, která tehdy prodávala ojeté luxusní vozy a za níž stál i u nás docela známý polský rallyeový závodník Leszek Kuzaj. Ten byl mimochodem na konci loňského roku společně s dalšími lidmi obviněn z daňových podvodů, souvisejících právě s prodejem automobilů. Konat je měl v organizované skupině v letech 2015 a 2016.

Všechno tedy nasvědčuje tomu, že Fabia vznikla pro Kuzaje či jeho firmu. Společnost Kuzaj Sport ostatně už v roce 2015 spolupracovala s Carlex Design na návrhu upraveného interiéru pro jedno Porsche Macan.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme