Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzpoura strojů: Subaru startují samy, musí do servisů

Michal Fokt
Diskuze (12)
Jako ve filmech o Terminátorovi si musí připadat někteří majitelé vozů Subaru Legacy, Outback a Impreza. Jejich auta se totiž samy startují. Musí proto na svolávačku.

Občas se může stát, že motor po vytažení klíčku ze zapalování dál běží. Děje se tak u turbodieselů a je to neklamné znamení toho, že má před sebou pohonná jednotka už jen pár minut života. Už jste ale slyšeli o tom, že by se auto samo nastartovalo (KITT se nepočítá)? Zákazníci Subaru dost možná také ne, přesto se jim to děje nebo minimálně dít může.

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) informovala, že registruje případy, kdy vozy Subaru Impreza z let 2012-2013 a Legacy a Outback z období 2010-2013, vybavené automatickou nebo CVT převodovkou a startovacím tlačítkem, mohou samy nastartovat.

Může k tomu dojít v případě, kdy vám dálkové ovládání v dosahu jeho spojení s autem upadne. Tehdy může dojít k poruše, kdy vysílač začne náhodně vysílat povely k nastartování motoru. Pohonná jednotka může běžet až 15 minut, poté se vypne a znovu nastartuje a to až do chvíle, než dojde k vyčerpání paliva v nádrži nebo dokud se nevybije baterie v ovladači.

Vzhledem k tomu, že jsou auta zaparkována v poloze P, nemůže dojít k rozjetí vozu, ale při parkování v uzavřeném prostoru mohou emise škodlivin, zejména pak CO, způsobit udušení. Subaru proto vyhlašuje svolávací akci, týkající se přibližně 47 tisíc aut.

Michal Fokt
Diskuze (12)
9. 3. 2013 14:42
Re: ???
Je to tím, že v USA je možné auto nastartovat dálkově.

No a když má to dálkové ovládání poruchu, tak se stane následující věc.

Je to naprosto marginální informace. Vůbec nechápu proč se zde o tom píše. Kdyby se zde mělo psát o každém problému obdobného významu, tak nevím.

Účel je ale jasný. Subaru je jedna z prokazatelně nejspolehlivějších značek. Takže cokoli se najde je bomba

:-)

Redakci auto.cz zdar
8. 3. 2013 21:17
???
může mi někdo vysvětlit, že se tyhle věci stávají jen těm intelektuálním gigantům za oceánem? Nebrzdící auta. Zrychlující nevypínatelná auta. Samostatně startující auta......Jak je tohle možné?
Avatar - jozephko
8. 3. 2013 21:12
Ja mám kľúčik sklápací...
>:D
8. 3. 2013 20:49
to poznám...
tak niečo podobné som zažil na vlastnej koži kedysi straaašne dávno s mojim prvým autom - golf 1,6 gtd, r.v. 1987... asi 2x sa mi stalo, že som vytiahol kľúčik zo zapaľovania a motor stále bežal :-) a raz sa mi dokonca stalo, že som išiel na výlet na moravu a v jednej dedine, kde bola cesta z mačacích hláv a riadne to drnčalo, sa zase motor z ničoho nič vypol a nešiel naštartovať :-)
na obhajobu golfu však musím poznamenať, že to bolo spôsobené dodatočným domontovaním bezpečnostného vypínača, ktorý prerušoval prívod šťavy z batérie do spínacej skrinky, ktorý tam montoval predchádzajúci majiteľ a ten vypínač mal poriadne zoxidované kontakty :-)

a k tej diskusii čo tu je ohľadom kľúčového - bezkľúčového štartovania... brat má nezabudnuteľný zážitok s kľúčom na svojom pracovnom berlingu. raz sa mu niečo stalo s kľúčom, takže nemohol naštartovať. nanešťastie to nebolo doma ale asi 30km od domu. tak mi zavolal, ja som mu išiel domov pre náhradný kľúč, doviezol som mu ho a čo sa na naše veľké počudovanie nestalo. s náhradným kľúčom nešlo v spínacej skrinke vôbec otočiť!!! takže auto musel dať pekne krásne odtiahnuť do servisu.
najväčšia sranda bola, keď mu v autorizovanom servise citroen povedali, že to je normálne a starý kľúč aj zámok v spínacej skrinke sa obdrali, takže ten náhradný tam už nepasuje! a to podotýkam, že auto malo vtedy necelé 3 roky!!! tak toto je kvalita materiálov, aké používajú dnes pri výrobe automobilov :no: len pre zaujímavosť doplním, že musel vymeniť všetky zámky a kľúče 8-s
Avatar - idam.i
8. 3. 2013 17:57
Re: To sa mi na mojom aute stať nemôže
Poctivý železný klúčik, ty vieš človeka pobaviť.Svokor si dal klúčik od Favorita do vrecka.Dosadol a mal klúčiky dva. :yes: Neviem ako dlho si jazdil s bezklúčovym štartovaním a otváraním dverý,ale už by som iné nechcel.Pokial sa chceš držať Murphy zákonov,tak vyhoď z auta všetku elektriku, no aj tak sa niečo pakazí. ;-)