Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

WM Destino: Nové jméno pro osmiválcový Fisker

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Společnost VL Automotive zamířila pod křídla WM GreenTech Automotive. Právě díky tomu se mění jméno modelu Destino a některé plány firmy.

Původní společnost VL Automotive, založená bývalým místopředsedou představenstva GM Bobem Lutzem a průmyslníkem Gilbertem Villarrealem, se proslavila především svými plány na výrobu konvenčních verzí Fiskeru Karma a následnými spory s jeho výrobcem.

Nedávno se tato firma stala součástí koncernu WN GreenTech Automotive (WM GTA), který plánuje spuštění výroby vozidel pod několika značkami. Jednou z nich má být WM, která má být vyhrazena pro výkonné vozy. Právě pod ní zamíří model Destino, který má i nadále vycházet z Fiskeru Karma, ale namísto elektromotorů využívat ke svému pohonu osmiválec z produkce automobilky Chevrolet.

Další značkou se má stát GTA, která se naopak zaměří na městské elektromobily. Jako první pod jejím označením vyjede na severoamerický trh dvoumístný elektromobil NICE myCar, který měl premiéru již v roce 2008 a pyšní se karoserií navrženou studiem Italdesign Giorgetta Giugiara.

Následovat mají ještě vozy vzešlé ze spolupráce s firmou Saleen, které mají mířit na čínský trh pod značkou WM Saleen.

Společnost WM GTA sídlí v McLean ve Virginii, ale její technické a vývojové oddělení je v Detroitu, zatímco výrobní zařízení jsou umístěna v Tunica ve státě Mississippi. V současnosti má probíhat testování prototypů modelu Destino, z nichž byl údajně jeden nedávno spatřen s logem WM a novými průduchy na kapotě, u nichž se předpokládá, že odvádějí horký vzduchu od výkonného osmiválce.

Prozatím není jasné, zda se Bob Lutz, zakladatel VL Automotive, dále podílí na projektu, ale WM GTA údajně potvrdilo, že je Gilbert Villarreal provozním ředitelem značek WM a GTA.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
5. 9. 2014 08:18
Re: ko
Ne že bych něco takového prohlásil, ale tenhle mrzák je snad Karma?
4. 9. 2014 20:37
Čeština moja...
"Nové jméno pro osmiválcovým Fisker" - autor chýbal na hodinách češtiny, alebo je v tom tentoraz nevinne a zaúradoval škriatok...? ;-)
4. 9. 2014 20:05
Re: ko
spis me zajima to, jak bude zachvili CR plna techto aut, zde na auto.cz totis v diskuzi bylo celkem hodne lidi co tvrdili ze kdyby byl ve Fiskeru Karma poradnej 8 valec a ne elektomotor, tak si ho hned koupej, takze predpokladam ze dodrzi slib a hned jak to pujde, tak si jeden kousek koupej >:D