Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wolfgang Dürheimer se vrací na pozici šéfa Bentley

David Bureš
Diskuze (0)
Bývalý šéf vývoje v Audi Wolfgang Dürheimer se vrací do Crewe. Ve vedení Bentley již působil mezi lety 2011 a 2012.

Automobilka Bentley po roce a půl opět mění svého generálního ředitele. Na tuto pozici se vrací Wolfgang Dürheimer, kterého v této funkci nahradil v září 2012 Wolfgang Schreiber. K výměně ředitelů dojde 1. června 2014.

Dürheimer se zároveň stane prezidentem Bugatti, v této funkci rovněž nahradí Schreibera. Zároveň bude tento 55letý manažer v rámci koncernu VW Group zodpovědný za trhy v USA a Číně.

Odcházející šéf Bentley nadále zůstává v koncernu VW Group, byť zatím není jasné, jaké funkce se ujme. Během svého působení u britského výrobce byl nicméně úspěšný. Bentley loni dosáhlo rekordních prodejů i zisků, když zákazníkům předalo 10.120 aut, o 19 procent více než v roce 2012. Zisk značky meziročně vzrostl o bezmála 67 procent na 167,7 milionu eur (4,6 miliardy korun).

Dürheimer začínal svou profesní kariéru v roce 1986 u automobilky BMW, v roce 1999 nastoupil k Porsche. Zde se v roce 2001 stal členem představenstva odpovědným za vývoj a výzkum, měl tak podíl na vývoji SUV Cayenne nebo luxusního modelu Panamera. Díky těmto vozům Porsche výrazně expandovalo, tyto zkušenosti nyní může využít u Bentley, které rovněž chce začít prodávat SUV.

Naposledy se Dürheimer staral o motosport koncernu VW Group. Předtím byl členem představenstva u Audi, kde byl zodpovědný za technický vývoj, z této pozice byl ale odvolán k 1. září 2013. Údajně kvůli tomu, že se mu nepovedlo dotáhnout do konce projekty elektromobilů – A1 e-tron a R8 e-tron a že si nedokázal poradit s komplexností značky. Ve funkci šéfa technického vývoje Audi nahradil Dürheimera Ulrich Hackenberg.

Schreiber je obecně ceněn pro svoje úspěchy na poli techniky. Mezi lety 1996 a 2003 se staral o vývoj převodovek v koncernu VW Group, jeho hlavním přínosem byla dvouspojková převodovka DSG. Poté šéfoval vývoji Bugatti Veyron. Před příchodem k Bentley v roce 2012 byl tento aktuálně 56letý manažer od roku 2010 členem představenstva Volkswagen Commercial Vehicles zodpovědným za vývoj užitkových vozů této značky.

David Bureš
Diskuze (0)