Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z registru vozidel loni zmizelo přes tři čtvrtě milionu vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Loni bylo z registru vozidel vyřazeno rekordních 756.653 vozů všech kategorií, což je o 554.000 víc, než v předchozím roce. Důvodem je rušení aut, která byla v tzv. polopřevodu. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

Polopřevod znamená, že předchozí majitel vozidlo odhlásil na nového vlastníka, ten jej však na sebe na dopravním úřadě nepřevedl.

Z více než tři čtvrtě milionu vyřazených vozů jich bylo 87.499 vyvezeno a 669.154 zaniklo. Pouze 111.222 vozidel však bylo předáno k likvidaci na vrakoviště. Dalších 557.932 bylo v polovině roku vyřazeno administrativně.

Podle zástupců svazu se mimořádné množství vozidel vyřazených z registru neprojevilo na složení vozového parku. Do statistiky totiž nebyla zahrnuta vozidla v tzv. dlouhodobém polopřevodu, kdy vozidlo nebylo na nového majitele převedeno do deseti dnů.

Stáří vozového parku v Česku loni dál rostlo a zvýšilo se o čtvrt roku na 14,3 roku. Celkový počet osobních aut v registru se zvýšil o 221.310 5,16 milionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Avatar - twistedTSD
30. 3. 2016 17:20
Re: Pokud
Pokud zde je takový trend, města na něj mají adekvátně reagovat a vycházet občanům vstříc...Ne jako v Brně, které si ještě místo důležitých dopravních tahů a již tak nedostačujících parkovacích ploch projektuje ekoteroristické bulváry s cyklostezkami a zahrádkami.
Avatar - Barrichello
30. 3. 2016 15:14
Re: Pokud
Ne? Gro je v tom že loni masovým značkách ubyl počet aut vedených v registrech místo aby přibyl, protože se vyřadilo daleko víc aut, než kolik se tu prodalo nových a dotáhlo ojetých té které zančky, u škody je to samozřejmě coby domácí značky nejvíc markantní.

Trend za první 3 měsíce letošního roku ukazuje ten samý, opět se vyřazuje víc vozů škody a D3, než se to prodá nových a doveze jetých. >:D

Aut mimo škodu, D3 a Ladu se to pradoxně už tak moc netýká, nkterých naopak vůbec protože dovoz převyšuje výrazně počet vyřazených :-)
Avatar - Dinar
30. 3. 2016 13:50
Re: Pokud
Ano, je tam i 190 traktorů, ale je to jedno, ta čísla o vyřazení vs. nové registrace jsou tam v kontextu nulového vlivu na stáří vozového parku, jako konstatování, že ani jednorázové vyřazení tak velkého počtu, logicky spíše starých, aut nevede ke statistickému omlazení. A dále pokračuju o přírůstku půl milionu OA za posl. čtyři roky atd.
A znova opakuju, tvá reakce nedává smysl... možná je nějaká myšlenka v těch smajlíkách, těžko říct.
Avatar - Barrichello
30. 3. 2016 13:25
Re: Pokud
Tak to má SDA asi jiná čísla, resp. v tvém čísle sou i busy, motrky, nákladáky a traktory >:D >:D
[odkaz]
Avatar - Dinar
30. 3. 2016 12:22
Re: Pokud
Rozumím, ale to by ta parkovací místa musela reálně existovat, tedy plochy, budovy atd. k parkování určené, jenže taková místa, zbudovaná ze spotř. daně za palivo, prostě neexistují. Auta stojí všude, zabírají, stáním, veřejné komunikace, které jsou tímto omezené, stojí na veřejných plochách určených k jinému účelu, omezují všechny, tedy i ty, kteří sami auto nemají anebo své auto parkují na svém pozemku. Jinými slovy, vyřešeno to není, problém boptná a o tom, co dál, se ani nemluví, fakta jsou taková, že počty aut stále rostou a lidé mají obecně za to, že koupí auta jim vzniká právo na bezplatný zábor veřejného prostranství. ;-)