Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z továrny BMW ve Spartanburgu vyjely už tři miliony aut

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Továrna BMW ve Spartanburgu není prostým americkým závodem mnichovské automobilky, ale důležitým globálním hráčem. A slaví, vyrobila už tři miliony vozů.

Komplex v Jižní Karolíně začal před 21 lety lokální produkcí a byl prvním takovým pro BMW v celé Severní Americe. Prvním zde sestaveným vozem byl v září bílý 318i generace E36. Jenže pak přišla na řadu sportovní řada Z a SUV série X, nejdříve s pětkou na konci. Dnes továrna ve Spartanburgu vyrábí výhradně modely X3, X4, X5 a X6. To, jak objemy vzrůstaly, dokládají nejlépe fakta. Milion vozů byl pokořen v únoru 2006, tedy po necelých dvanácti letech. Hranice dvou milionů padla za dalších šest, v lednu 2012.

A třetí trval jen tři roky a dva měsíce. Jistě, z montážního pásu sjel třímiliontý exemplář. Jedná se právě o současnou X5 v šedé metalíze Donington. Interiér pokrývají karbonové prvky a rudá kůže. Kratičkou první cestu z továrny s ním absolvoval Dawn Burgess. Že jste to jméno nikdy neslyšeli? Nejedná se o žádného šéfa, nýbrž prostého zaměstnance. Jenže ve Spartanburgu pracuje už od samého začátku! Klíčky od vozu předal tomu nejpovolanějšímu, nejvyššímu muži závodu Manfredu Erlacherovi, jubilant ovšem poputuje do Evropy. Objednal si jej klient ze švédského Kristianstadu.

Loni BMW vyvezlo z Jižní Karolíny skoro čtvrt milionu aut, přes 70 % produkce. Což znamenalo příjmy ve výši 9,2 miliardy dolarů (236 miliard korun). Co se týče této hodnoty, je automobilka nejvýznamnějším americkým exportérem osobních vozů! V současné době zde vzniká dvanáct stovek kusů denně a putují do více než 140 zemí celého světa. Po příchodu velkého X7 se Spartanburg stane největší továrnou modrobílé značky. Ano, další paradox, sídlí mimo Evropu. Spolu s dalšími zde vyráběnými modely pak dosáhne ročního objemu 450.000 kusů.

Velké slávy se zúčastnila osobně také prapůvodní bílá trojka, modrý roadster Z4 M coby onen miliontý kus a červené SUV X3, v pořadí dvoumilionté.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)