Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zajímavě upravená Škoda Yeti vyzvala v terénu Mercedes-AMG G 63. Jak dopadla?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Mercedes-AMG G 63 platí za auto, které kombinuje vysoký výkon, luxusní interiér a schopnost jízdy v náročnějším terénu. Napadlo by vás tedy porovnat ho se Škodou Yeti?

Tyto vozy se od sebe samozřejmě v mnoha podstatných ohledech liší. Jasně, oba můžeme zařadit mezi SUV, oba jsou dostupné s pohonem všech kol. Ale zatímco luxusní Mercedes-AMG G 63 v Česku startuje na částce 4.997.300 Kč, Škodu Yeti už si můžete koupit jen jako ojetinu, vyrábět se přestala v roce 2017. Její místo převzal model Karoq.

Přesto si právě tyto automobily ke komparaci vybral Mat Watson z YouTube kanálu Carwow, který se je rozhodl porovnat v terénu. Klání pojal jako závod stroje drahého proti dostupnému.

Aby ale bylo jeho srovnání zajímavější, dostavil se do offroadového areálu se škodovkou, která má poměrně daleko k původní tovární podobě. Jeho Yeti prošel zajímavou úpravou, zahrnující zvýšení podvozku o 30 milimetrů, modifikaci nárazníků, instalaci ochranného krytu motoru a obutí terénních pneumatik.

České SUV se navíc chlubí zvýšením výkonu. Dvoulitrový turbodiesel nabízí nějakých 180 koní (místo původních 140 k) a 407 Nm (místo originálních 320 Nm). Vznětový čtyřválec doplňuje šestistupňová manuální převodovka a pohon všech kol s mezinápravovou spojkou Haldex. Yeti váží asi 1540 kilogramů. A Watson jeho hodnotu vyčísluje na 1850 liber, což je v přepočtu zhruba 50 tisíc korun.

O vysoké ceně AMG G 63 už byla řeč, jinde je tohle auto ale také technikou. O pohon se stará dvěma turbodmychadly přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec poskytující maximální výkon 585 koní a nejvyšší točivý moment 850 Nm, spojený s 9stupňovým automatem. Nechybí samozřejmě čtyřkolka, v případě této verze vybavená třemi uzávěrkami diferenciálu. Velké SUV váží 2485 kg.

Mat Watson si pro oba vozy připravil několik úkolů, které měly prověřit jejich schopnosti v terénu. Jak si myslíte, že netradiční srovnání dopadlo? Odpověď najdete ve videu.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme