Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zakladatel automobilky Nikola Trevor Milton má strávit 11 let za mřížemi

Marek Bednář
Diskuze (6)

Americký podnikatel Trevor Milton si za několik dní vyslechne trest za podvody, z nichž byl usvědčen. Žalobci pro něj žádají zhruba 11 let vězení, on však argumentuje tím, že jeho prohlášení byla založena na jeho optimistické důvěře ve svou firmu.

Pamatujete si ještě na automobilku Nikola Motor? Před několika lety ji v Utahu založil Trevor Milton a jedním z největších lákadel její nabídky měl být nejprve vodíkový tahač návěsů, později elektrický. Těch v loňském roce firma pár kusů vyrobila, letos už však po ní neštěkne ani pes.

Milton byl shledán vinným z podvodů už v loňském roce, agentura Reuters nyní zpravuje o tom, že by za ně měl být odsouzen k poměrně vysokému trestu – zhruba 11 letům vězení. Žalobci ho přirovnali k zakladatelce firmy Theranos Elizabeth Holmesové, která dostala více než 11 let žaláře za podvody investorů ve svém start-upu, věnujícím se krevním testům.

Video se připravuje ...

„Stejně jako Holmesová lhala o přístrojích na analýzu krve vyrobené firmou Theranos, Milton lhal o funkčnosti tahače Nikola One,“ zaznělo v odůvodnění. Podle Miltona je naopak Nikola, na rozdíl od Theranosu, „skutečná společnost se skutečnými produkty“. Žádal o podmíněný trest, neboť podle něj jeho prohlášení pramenila z optimismu, který ke své firmě choval.

Podnikatel byl usvědčen ze dvou případů bankovního podvodu a jednoho případu podvodu při jednání s investory. Milton podle obžaloby investory vábil falešnými prohlášeními o technologiích své firmy už od roku 2019.

Rozsudek si vyslechne 18. prosince při soudním slyšení, na němž by mohli promluvit i oklamaní investoři. Ti přitom firmu v době její slávy ohodnotili poměrně vysoko – v červnu 2020 až na více než 30 miliard dolarů (tehdejším kurzem 708 miliard korun).

Marek Bednář
Diskuze (6)

Doporučujeme

15. 12. 2023 23:43
Re: Takový konec...
Vzhledem k tomu, ze znam technicka reseni Nikoly i Tesly, jsem nikdy Nikole neduveroval.
;-)

Narozdil od Tesly.

Ty to rozlisit neumis a prorokujes krach vsem.
:D :D
Od Tesly po tradicni vyrobce.

Ty tunto
14. 12. 2023 19:57
Takový konec...
...u výrobce elektrozkratů s vybájenými "přednostmi" normálně uvažujícího člověka nepřekvapí. Překvapeni budou jen fanatičtí zkratoprdi a ekofašisté. :-)
Avatar - WinDiesel
14. 12. 2023 08:27
Mohl by být v jedné cele s Muskem
Musk dělal úplně to stejné, vyšlo mu to trochu líp, bez dotací ani ránu a spoustu lidí kvůli němu přišlo o peníze při nákupu a prodejích akcií Tesly ale to se nepočítá :-[] :-[] :-[]
Avatar - WinDiesel
14. 12. 2023 08:25
Re: Trochu objektivity
I vy komiku :-)
13. 12. 2023 20:59
Trochu objektivity
Co takhle si nejdříve zjistit nějaké informace a napsat objektivní článek než napíšete kravinu typu "loni dodala několik kusů" ? Nikola po zbavení se svého zakladatele dnes již vozidla reálně dodává. Ano jde o jen desítky kusů ale počty odpovídají velikosti současného trhu a tomu že je to start up