Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapomeňte na ocelová svodidla! Budoucnost je v gumových válcích!

David Bureš
Diskuze (14)
Ocelová svodidla jsou sice běžnou součástí silnic, mají ale některé své nevýhody. Korejci je řeší pomocí svodidel tvořených gumovými válci.

Svodidla jsou běžnou součástí silnic, jedná se o bezpečnostní prvek pomáhající v případě potíží zastavit vozidlo, případně usměrnit ho takovým způsobem, aby se nedostalo mimo vozovku nebo do protisměru. Přestože ve velkém počtu případů zafungují tak, jak jsou navržena, existují situace, na něž jsou krátká. Navíc náraz nevydrží a je potřeba je vyměnit. Proto přišla korejská firma ETI (Evolution in Traffic Innovation, neboli Evoluce v dopravní inovaci) s novým řešením, které na tyto případy pamatuje.

ETI svá svodidla nazývá točivý systém zábrany. Novinka je totiž tvořena speciální konstrukcí, jejíž hlavním prvkem jsou rotující válce. Ty nejenže pohlcují náraz, ale rovněž tuto energii přeměňují na rotační energii. Ve výsledku tak vozidlo bariéru neprorazí, ale díky kombinaci válců a speciální kolejnice jede po bariéře dál. Tak by vlastně měla fungovat i konvenční svodidla, jenže řešení ETI si klidně poradí třeba s nákladním vozem, jak dokazuje video z testování bariéry.

Válce jsou tvořeny ze speciálního materiálu nazývaného ethylenvinylacetát (EVA), který je měkký a pružný, díky čemuž dobře pohlcuje náraz. Navíc je lehčí než guma a elastičtější než uretan. Plusem je i možnost polepení reflexními prvky, aby svodidla byla v noci dobře vidět.

Celkové vlastnosti materiálu pak znamenají, že je takový válec těžké zničit. To je v případě svodidel tou největší výhodou, protože konvenční ocelová svodidla jsou naopak vlivem nárazu zdeformována. Po nehodě je tak nutné je vyměnit, zatímco gumové válce by mohly sloužit i nadále. V případě nutnosti přitom není nutné měnit celá svodidla, ale jen jednotlivé barely.

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - speedfred
30. 12. 2016 10:47
Re: Ani omylem!
....že lopatou po hlave >:D >:D >:D :yes:
Avatar - Ada je zase tady
29. 12. 2016 23:54
Re: A bude len otázkou času ...
Mnohem efektivnější než ty pěnové válce na traverze by byly plastové barely naplněné cca do poloviny vodou, jenž by při nárazu praskly. Tím by se dal vyvážit efekt tvrdosti a hmotnosti bariéry podle podílu objemu voda/vzduch. A daly by se vyrábět z odpadových plastů. :-!
29. 12. 2016 15:55
A bude len otázkou času ...
... kedy nejaký koumák príde na to, ako tieto valce zužitkovať doma! :-)
29. 12. 2016 15:50
Re: Obměna
... asi nejaký redakčný engine! ;-)
29. 12. 2016 15:21
Re: Obměna
Koukám, že máme palce dolů. Asi s námi někdo nesouhlasí. Jen by mě zajímalo v čem. >:D