Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ze špinavých dodávek tvoří krásné umění. Podívejte se na nový fenomén sociálních sítí

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Pořádně začuněná dodávka, kartáč a rukavice. Tak málo stačí ruskému ilustrátorovi k tomu, aby dokázal vytvořit umělecké dílo na kolech.

Určitě už jste něco podobného mohli potkat i u nás. Špinavé dodávky, ale i osobáky se snadno stanou plátnem pro vtípky čítající prasátka či kosočtverce. Něco takového se děje také v Rusku, tady tomu ale dali úplně nový rozměr. Ruský ilustrátor Nikita Golubew vystupující pod pseudonymem ProBoyNick zveřejňuje na Instagramu hotová umělecká díla. Stačí mu k tomu špinavá dodávka, kartáč a rukavice.

A nejde jen o jednoduché malůvky, ale skutečně propracované obrazy. Jen se podívejte do přiložené galerie. Nový fenomén sociálních sítí už má vlastní hashtag - #dirtycarart – a k ruskému průkopníkovi se připojují další.

Nikita se takto činí na jihu Moskvy a jak v posledním rozhovoru uvedl, i takové malování na dodávky má svá specifika. Například špína musí být v ideální vrstvě, aby nestékala, ale zároveň mohl umělec vystihnout kontrast. „Jednou ke mně řidič kamionu přišel a byl nadšený. Dokonce se zeptal, jestli to celé nemohu udělat barevně. Nikdo nemá nic proti mé práci, je to jen špína,“ říká.

Jeho tvorba se líbí nejen tisícům lidí na sociálních sítích, ale i nejvyšším zástupcům Ruska. Ti Nikitu dokonce poprosili, jestli by nechtěl ilustrovat materiály ke Dni vítězství (9. května). Autor to odmítl, protože se se svou tvorbu nechce politicky angažovat. Naopak říká, že v budoucnu bude i nadále dávat přednost spontánním akcím.

„Přemýšlím teď o pouličním umění s barvami. Ale určitě někde, kde to nebude nikoho obtěžovat,“ říká skromný šikula.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)