Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Dacia Lodgy na vlastní oči (autosalonové video)

Diskuze (28)
Rumunský kolos přitahuje velkou pozornost. Přesně jak to mají modely Dacia při své premiéře ve zvyku.

Aktualizováno 7. 3. 2012 14:42 Přidáno autosalonové video

Aktualizováno 6. 3. 2012 15:51 Přidána informace o ceně

Dacia Lodgy původně debutovala jako závodní speciál pro Tropheé Andros. Sériový model nemá tak agresivní proporce karoserie a hlavně vůbec žádné sportovní ambice. Chce jen nabídnout co nejvíc prostoru a za co nejnižší cenu.

Obal tomu napovídá. Dacia předvádí férovou hru – nijak neskrývá, že Lodgy je laciným autem. Obestavěný prostor zpracovává co nejúčelněji. Výsledkem je efektivní využití poměrně střídmé vnitřní šířky (141 cm), ale také přehršel prostoru nad sedákem, konkrétně vpředu 108 cm.

Palubní deska dostala laciné materiály, ale také velmi zdařilý design. Nechybí přehlednost ani několik zajímavých tvarů a křivek, za které by se nemusely stydět i mnohem hodnotnější vozy. Naopak z provedení výplní dveří je jasně cítit nutnost šetřit všude, kde to jen lze a není to moc na očích.

Vpředu je místa přebytek, vzadu je to už slabší. Na vině jsou napevno ukotvená zadní sedadla, která neumožňují plně využít královský 2,8metrový rozvor. Vysoko umístěná přední sedadla ale zadním pasažérům dovolí natáhnout si nohy pořádně před sebe a tento prostorový přešlap kompenzovat.

Zavazadlový prostor má velmi štědré proporce. Délka 119 cm, šířka téměř neuvěřitelných 112 cm a výška pod roletou 60,5 cm těžko hledají konkurenci. Sympatická je i nakládací hrana 60 cm nad zemí. Částečně odhalené plechy z vnitřní strany pátých dveří u auta této cenové kategorie nikoho nepřekvapí.

Dacia Lodgy nafilmována při testování (video)

Nejdiskutabilnější částí celého auta je nakonec zevnějšek. Lodgy jako by svým vzezřením říkal, že není z našeho (vyspělého evropského) světa. Duster a Sandero nejsou krasavci, nelze jim ale upřít styl a koncepční přístup k designu. Tvary Dacie Lodgy jsou naproti tomu neurčité, z velké části bez výraznějšího nápadu, v některých pasážích násilně vylepšované detaily jako je tvar zadních světel nebo prolisy na blatnících.

V Německu budou ceny nové Dacie Logan začínat na částce 9990 €, což v přepočtu činí asi 248 000 Kč.


Diskuze (28)
12. 3. 2012 02:27
Bude to bomba
Třeba Logan MPV byl dobrý auto ale Lodgy, to už je neuvěřitelný skok. Dokonce má ovladače všech oken na dveřích řidiče. To neumí ani superauto Škoda ShittyGo - tam zcela nepochopitelně nelze ovládat okno spolujezdce od řidiče... A teď vykládejte o šetření za každou cenu.
Pro někoho, kdo potřebuje vozit 5 a více lidí, nebo často vozí hodně věcí a nemá peněz na rozhazování je Lodgy jasná volba. Jen hlupák by koupil 7 místnou ojetinu stočenou o statisíce kilometrů, pokud bude nová Lodgy do 250 tisíc. Zbývá si jen přát, aby se Renaultu dařilo udržet kvalitu.
10. 3. 2012 23:39
Re: Zrůdička
tak to si este nevidel ssangyong kyron, to je taky grc, ze musim urobit vzdy opatrenia, aby mi zmizol z oci(predbehnut, ci spomalit), aby som nemal pokazenu chvilu. To auto je urazka dizajnu, geneticky odpad automobiloveho priemyslu.

[odkaz]

ak ti pripada byt skaredy na fotke, tak ver, ze nazivo je to ovela ovela horsie.
tato dacia je dizajnovy skvost.
10. 3. 2012 10:28
Re: mozno to chce peknu farbu napr bordovu
Celkem jednoduše, průměrná sedačka má cca 50cm šířku = 3x50 neni 146cm, takže to neklapne, popřípadě to bude tak natěsno, že to bude hodně obtížný. Hlavně nemá 3 samostatné sedačky, to mi na tom vadí nejvíc, btw Logan má pouze 144cm, tj dát tam 3 sedačky musí být porod. Já mám v autě vzadu šířku 153 (P5008) a taky to neni žádný med. Tj 7 resp. 9cm je určitě na vnitřní šířce dost znát :no:
8. 3. 2012 09:03
Re: mozno to chce peknu farbu napr bordovu
jakze nevojdu, ked vosli do loganu, tak vojdu aj sem
8. 3. 2012 09:02
Re: mozno to chce peknu farbu napr bordovu
nesuhlasim. uz do loganu si dal tri sedacky takze u tohoto auta nebude problem s troma sedackami.
Ako taxik nie je lepsie auto. Dokonca by som toto radsej kupil ako nejake berlingo do firmy.
Jediny preslap u tohoto auta vidim male kolesa, proste dali prednost ucelu(velky kufor, nizke naklady) na ukor komfortu prejazdu nerovnosti a drzania v zatackach, naopak bude lepsie zrychlenie. Este jedna vec ma zaujima, ma dacia konecne 6kvalt? Toto je to, co napr dusteru chyba(duster ma kvazi 6 kvalt, kedy je kratka jednotka nepouzitelna na relanej ceste a zvysok je normalna 5st prevodovka).