Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Ford Kuga do sebe nechává kopat (video)

Jiří Červenka
Diskuze (26)
Nová generace kompaktního crossoveru značky Ford přináší úspornější motory, větší kufr a neobvyklý způsob otevírání pátých dveří.

Aktualizováno 6. 3. 2012 08:37

Je dnešní odhalení Fordu Kuga nové generace světovou premiérou, nebo ne? Záleží na úhlu pohledu. Vůz toho jména vidíme dnes skutečně poprvé, ale nová Kuga je prakticky totožná s modelem Escape pro severoamerické trhy. Koneckonců i Ford hovoří v oficiálních materiálech jen o evropské premiéře.

Původní Kuga nastavila Fordu nepříjemné zrcadlo: značka tehdy sázela na to, že atraktivně stylizované auto populární třídy může prodávat stejně draho nebo dokonce dráž než etablovaná konkurence, ale prodejní výsledky rychle ukázaly, jak to vidí samotní zákazníci: Kuga začala jít dobře na odbyt až poté, co Ford srazil cenu výrazně pod úroveň Tiguanu.

Vedle příliš sebevědomé ceny Kuga doplatila rovněž na malý kufr – v tomto ohledu je nový model jasným přiznáním chyby. Ford Kuga modelového roku 2012 má zavazadlový prostor o 86 litrů větší než předchozí model a jeho zadní sedadla lze sklopit do roviny pouhým stiskem tlačítka.

Vnější vzhled nového crossoveru naplno těží z výrazových prostředků „kinetického“ designu Ford, konkrétně velké lichoběžníkové masky, viditelně roztažených lemů blatníků a silných horizontálních motivů na zádi. Návaznost na současnou Kugu se nejvíce projevuje v linii bočního prosklení.

Velký posun vpřed po stránce vnímané modernosti znamená interiér nového globálního modelu. Současná Kuga stojí na Focusu druhé generace a vedle nového Focusu působí uvnitř beznadějně zastarale. Nový model naopak vypadá uvnitř snad ještě futurističtěji než Focus. Můžeme jen doufat, že kombinace nepravidelných mnohoúhelníků, modré, bílé a červené barvy a složitého prostorového tvarování palubní desky přinese také nějakou funkční výhodu – Focus není právě nejzářnějším příkladem intuitivní ergonomie a dokonalého obestavění prostoru.

Technický základ pro novou Kugu poskytla globální platforma Fordu pro auta nižší střední třídy, na které postupně vznikne až deset různých modelů s ročním úhrnem prodejů přes dva miliony aut. Díky úsporám z rozsahu tak může Ford nabízet ve svých kompaktních modelech za konkurenceschopné ceny řadu více či méně užitečných elektronických hraček. Ostatně Kuga je toho dalším dobrým důkazem.

Designový duel: Ford Escape (Kuga) vs. Honda CR-V

Komunikační systém SYNC s hlasovým ovládáním například dokáže při nehodě sám zavolat linku 112 v místním jazyce. Podmínkou je, aby někdo z cestujících ve voze měl u sebe nabitý a funkční mobil předem spárovaný se SYNC, protože systém Fordu nepoužívá vlastní telefonní modul.

Kopněte si do mě!

Systémy jako aktivní parkovací asistent nebo hlídání mrtvých úhlů známe už z jiných fordů, takže se nad nimi nebudeme nijak rozplývat. Zajímavou novinkou je ale příplatkové bezdotykové ovládání (tedy otevírání i zavírání) pátých dveří nohou. Ano, nohou. Když přijdete k autu s plnou náručí, stačí udělat pohyb připomínající kopnutí pod zadní nárazník. Něco podobného už nabízí nové Audi A6 Avant, ale v segmentu kompaktních crossoverů či SUV se jedná o premiéru.

Ženevská zpráva Fordu je pozoruhodně skoupá na konkrétní technické údaje, což by mohlo naznačovat, že homologační proces stále probíhá. Paleta motorizací při uvedení na trh bude tvořena dvěma variantami oblíbeného vznětového agregátu Duratorq TDCi 2,0 l (103 a 120 kW), na přání v kombinaci se samočinnou převodovkou Ford PowerShift. Kuga však nabídne také zážehový motor EcoBoost 1,6 l. Více podrobností o pohonných jednotkách není v tuto chvíli k dispozici.

JAKE.AUTO.CZ: Všechny testy a další články o Fordu Kuga

Ford uvádí, že nová Kuga má systém stranového přesměrovávání točivého momentu TVC. Zařízení pod tímto názvem se v novém Focusu stará o distribuci síly mezi přední kola, ale Kuga by podle našich informací měla být osazena systémem Haldex 4. generace, takže v jejím případě se za zkratkou TVC patrně skrývá aktivní zadní diferenciál eLSD na bázi lamelové spojky. I díky tomu by jízdní vlastnosti auta měly patřit k nejlepším v segmentu, což ostatně v době jeho příchodu na trh platilo i pro současný model.

Druhá generace Kugy by měla dorazit k prvním evropským zákazníkům ve druhé polovině roku 2012. Snad se do té doby dozvíme více o rozměrech, jízdních výkonech a slibné technice pod kapotou nového modelu.

Jiří Červenka
Diskuze (26)
17. 5. 2012 18:09
kufr
teda snažím se vypátrat jak to má velkej kufr..nemáte někdo podrobnější info? na webu fordu v Americe jsem zjistil že to má až 68,1 cc ft. to je po přepočtu něco kolem 1928 litrů, hádám že při sklopených zadních sedačkách a až po střechu:-))) nezjišťoval jste to někdo???
6. 3. 2012 17:44
robustnost
Musím říct, že mi to nepřijde vůbec špatné. SUVéčko má být masivní a vzhledem až brutální. Za mě :yes:
6. 3. 2012 11:31
Narástol nám tento Ford

[odkaz]
6. 3. 2012 11:21
Re: kopni si do me
no v Passatu to prezentovali dřív než u Fordu..ale to je rozdíl měsíc sem měsíc tam...akurat jedině u nové Kugy jsem viděl to, že se to i kopnutím dá zavřít......

..v každém případěd jako nápad dobrá věc...mě osobně už tak dost vyhovuje celkově bez klíčové odemykání....
6. 3. 2012 08:52
Re: kopni si do me
aha..tak pardon...ale neni to nejaka specifikace pro USA? u nas jsem o tom zadnou zminku nenasel.. :-/