Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2020 se bude konat. Číňané však kvůli koronaviru mění svoji prezentaci

David Bureš
Diskuze (0)

Čínský Aiways měl v Ženevě představit svůj nový koncept U6ion. Kvůli epidemii koronaviru ho však nemůže do Švýcarska včas přivézt.

Epidemie koronaviru stále více ovlivňuje život i v Evropě. Země hlásí stále více nakažených, lidé kvůli zbytečné panice vykupují obchody, v Itálii je uvalena karanténa na několik měst a některé automobilky omezují produkci kvůli nedostatku dílů – nemají je jak dovézt z Číny. Do toho všeho se má příští týden konat mezinárodní ženevský autosalon, a tak se oči automobilové světa upírají na pořadatele, zda náhodou výstavu nezruší, nebo neposunou její termín.

Organizátoři však dali jasně najevo, že se zrušením autoshow nepočítají. Na základě současné situace nám bylo doporučeno, že GIMS (Geneva International Motor Show) může být otevřena podle plánu, píší v oficiální tiskové zprávě, zveřejněné už poté, co se koronavirus objevil přímo v Ženevě.

Žurnalisté tak budou mít přístup na výstavní plochy jako již tradičně už v pondělí od 14:00. V 15:00 se pak bude podle plánu konat vyhlášení ankety evropského Auta roku 2020. Dny pro novináře pak proběhnou v úterý 3. března a ve středu 4. března.   

Pořadatelé však zároveň upozorňují na to, že epidemie koronaviru může mít vliv na výstavu. Vybízejí vystavovatele z ohrožených oblastí, aby zajistili, že jejich zaměstnanci navštěvující Ženevu prošli nezbytnými kontrolami a nevykazují žádné příznaky infekce 14 dní před jejich příjezdem do Švýcarska.

Zároveň oznámili, že v reakci na doporučení švýcarských úřadů bude na výstavišti zaveden zvýšený program čištění a dezinfekce napříč celým areálem, a to primárně ve stravovacích zařízeních, na toaletách nebo u východů. Samotní zaměstnanci budou poučení o preventivních opatřeních a správné osobní hygieně. Navíc se po celém výstavišti objeví informační tabule doporučující metody osobní hygieny, na místě budou i vyškolení lékaři, schopní diagnozovat potenciálně nemocné.

Návštěvníkům pak organizátoři doporučují pravidelně si mýt ruce mýdlem nebo desinfekcí a dodržovat etiketu ve smyslu dávat si ruku před ústa při kašlání nebo kýchání. Poměrně vtipně pak zní doporučení dodržovat alespoň metrovou vzdálenost od ostatních osob, které kašlou nebo kýchají, což se na obvykle přeplněném výstavišti bude jistě těžko dodržovat.

Některé novináře zpráva o zachování ženevského autosalonu v původním termínu překvapila, a tak již po sociálních sítích kolují vtipy, jak to bude v Palexpu vypadat, až na celé výstaviště bude uvalena karanténa.

Samotné automobilky na zprávu organizátorů zatím prakticky nereagují. Jedinou výjimkou je čínská značka Aiways, která se na svém stánku měla pochlubit konceptem chystaného elektrického SUV-kupé U6ion. Do Ženevy ho však kvůli epidemii nemůže včas dovézt, a tak v tiskové zprávě oznámila, že ho bude v Palexpu prezentovat přítomným novinářům „alternativní metodou.“ K vidění tak bude pouze sériové SUV U5, o němž Aiways poskytne bližší detaily ohledně jeho distribuce v Evropě.  

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme