Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Major: Novinka pro rok 2013

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
Zetor představil nový model kompaktního traktoru, který svým jménem Major odkazuje na jeden z nejúspěšnějších traktorů této značky.

Nový Zetor Major míří mezi menší kompaktní traktory ve výkonové kategorii do 80 koní. Podle společnosti Zetor Tractors a.s. je určen především pro majitele menších či rodinných farem, které zaujme mimo jiné poměrem cena/výkon.

K pohonu novinky slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec Zetor 1105 o objemu 4.156 cm3 s výkonem 57 kW (77 k) při 2.200 min-1 a točivým momentem 317 N.m. Motor disponuje převýšením točivého momentu 35 %, což snižuje nutnost podřazování a výkon zůstává konstantní v širokém pásmu otáček.

Zetor Major je vybaven plně synchronizovanou čtyřstupňovou převodovkou s třístupňovou redukcí a reverzací. Počet rychlostí je tedy 12 + 12. Hydraulika traktoru má mechanickou regulaci a pracuje v trojici režimů – polohovém, silovém a smíšeném. Součástí výbavy bude dvousekční nebo jednosekční přídavný rozvaděč.

Kabina má nabídnout dostatek prostoru, ergonomické řešení ovládacích prvků a bohaté prosklení. Za příplatek bude k dispozici klimatizace a rádio. Pro bezpečnou práci s čelním nakladačem je vybavena střešním oknem. Zetor k novému Majoru nabídne celou řadu příplatkových prvků, které zvýší jeho využitelnost při práci na farmách.

Sériovou výrobu Majoru zahájí Zetor začátkem prvního čtvrtletí příštího roku a již nyní eviduje 77 pevných objednávek na tento model s termínem dodání v lednu roku 2013.

Zetor Major bude nejprve nabízen s pohonem všech kol a pevnou kabinou. Od druhého čtvrtletí příštího roku nabídku doplní provedení s pohonem zadních kol a také verze bez kabiny, která bude rovněž k dispozici s pohonem dvou nebo všech kol.

Historie traktorů Zetor Major se začala psát s náběhem unifikované řady I v roce 1960 a poslední traktory tohoto jména byly vyrobeny v roce 2006. Původní Zetory Major byly poháněny tříválcovými a čtyřválcovými motory s výkony od 43 kW (59 k) do 62 kW (84 k). K dispozici byly s pohonem dvou nebo všech kol a s kabinou nebo i bez ní.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
27. 11. 2013 17:24
Re: Super Zetor
TO TEŽKO!!!je TO ITALSKA SLATANINA POD ZNAČKOU ZETOR: :-( :-( :-(
27. 11. 2013 17:18
Re: Prečo neuvádzate maximálku, zrýchlenie a emisie?
maximalka 30km přesne, vim jezdim stim. Neco hrozneho nedobra hydraulika! dobry tak do vleku na pojiždeni po dvoře ale ne do pluhu snaha vylepsit 7745 ale marne!zlatej malej case 95" Jediny dabry je topeni na nohy to je jediny co se povedlo.Proste MALEJ HLUČNEJ POMALEJ SKOKAN!!!!!!
Avatar - m.z.
15. 11. 2012 15:00
Re: Prečo neuvádzate maximálku, zrýchlenie a emisie?
Maximálka 40km/h, zrychlení na maximálku bez vleku, nebo nářadí, se odbyde do 7-10s.
Avatar - chetoos
15. 11. 2012 10:15
Super Zetor
Zetor stále patří mezi výborné trakotory. U nás na vesnici či okolních menších městech a obcích stále jezsí staré Zetory. Všech ročníků. Majora taky moc dobře znám, proto mě nová generace zaujala. Myslím si, že se tento malý Zetor chytne. je moderní a doufám, že bude taky tak odolný jako ty staré zetory. Jedná se malý a dobrý univerzální traktor. Pochvala je tedy na místě, už se těším až se mezi těmi staryými traktory objeví i nový major a doufám, že bude brázdit naše vesnice dalších 30 let. :yes:
Avatar - Barrichello
15. 11. 2012 10:05
Re: Prečo neuvádzate maximálku, zrýchlenie a emisie?
:yes: :yes: :yes: >:D