Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Žive z Brna: Fenomenon Stratos

Ladislav Čermák
Diskuze (27)
Ozdobou autosalonu je unikátní remake legendární sportovní Lancie ze sedmdesátých let

Kuriózní trojkombinace přijela kandidovat na nejzajímavější exponát výstavy - na stánku firmy Construct se totiž po letošní ženevské premiéře teprve podruhé zjevila unikátní studie Stratos, která vznikla - v Rakousku. Proslulý rakouský designér s typicky německým příjmením Chris Hrabalek si totiž v loňském roce patentoval název Stratos, což italská Lancia do té doby neučinila. Nejistota motoristické veřejnosti, jak bude se slavným titulem naloženo, se změnila letos v Ženevě na úlevu; zarytý fanoušek a vášnivý sběratel historických Lancií jej totiž použil k pojmenování neuvěřitelného zeleného přízraku, který stvořil se skupinou designérů pod hříčkovým názvem Fenomenom.

Reálná studie totiž si totiž půjčila ideu superlehkého závodního speciálu, schopného jet velmi rychle i po šotolině, a dovedla ji až k závrati s pomocí zabudovaného osmiválce Ferrari 360 Challenge Stradale i s šestistupňovou sekvenční převodovkou. Výsledkem snového spojení špičkových materiálů a technických řešení, pohotovostní hmotnosti 950 kg, kompaktních rozměrů a 313 kW, spolu s 373 Nm doručovaných pouze na zadní nápravu, je totiž zrychlení za méně než čtyři sekundy, nejvyšší rychlost 314 km/h a zejména vysoce adrenalinové jízdní a trakční vlastnosti.

Neskutečný vůz je ve stádiu nadpoloviční připravenosti pro malosériovou výrobu, která by v ideálním případě mohla započít již příští rok, i když s několika patrně nezbytnými, zejména bezpečnostními úpravami.

Ladislav Čermák
Diskuze (27)
8. 6. 2005 20:06
Re: Stratos je jen jeden
4. 6. 2005 19:51
Re: DESIGN
Poměrně dobře. Bez přilby F1 ještě můžu ve dne na ulici. A pod ní - to je sopka, gejzír výtrysků geniality P.S. Ale zatím si toho málokdo všimnul. Ale s tím měl prej dost dlouho problém i Albert.
4. 6. 2005 19:42
Re: DESIGN
Jo,jo, přesně to jsem mě na mysli. Jsi dobrej, jak rychle jsi to odtušil. Škoda, že takhle dobrá není tvá tupá hlava při posouzení kvalit designu auta nahoře.
4. 6. 2005 19:28
Re: DESIGN
Té první větě o zatemněné hlavě nerozumím, ale řekl bych, že očekávat to, že tenhle patvar bude jezdit po šotolině je... myšlénka značně odvážná... abych tedy psal slušně a ne jako ty.
4. 6. 2005 19:12
Re: DESIGN
No, to se ti zas něco povedlo...