Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zliner představil Zetor na CNG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Zlínská společnost Zliner Energy, a.s. se postaral o vznik prvního traktoru s pohonem na CNG v České republice.

Traktor na CNG není kompletně novým strojem, ale jedná se o přestavbu Zetoru z roku 1977 využívaného Zemědělským družstvem Fryšták k nejrůznějším úkolům.

Nejviditelnější a zároveň nejzásadnější změny představuje instalace nádrží na CNG. Těch má upravený Zetor celkem pět o celkovém objemu 60 kg. Na přídi je ve speciální konstrukci umístěna dvojice lahví s celkovým objemem 28 kg, zatímco dvojice menších lahví po stranách střechy kabiny pojme 18 kg a samostatná láhev na blatníku levého zadního kola pak má objem 14 kg.

Velkou výhodou v živočišném zemědělství je to, že traktor s pohonem na CNG může díky minimální emisím škodlivých výfukových plynů bezpečně vjet i do chléva, kde jsou ustájena hospodářská zvířata.

Vozidlo, jehož přestavbu motoru z původního vznětového na nové CNG provedení, zajistil Zliner Energy ve spolupráci s firmou Moment ve slovenské společnosti Engul bylo uvedeno do zkušebního provozu na přelomu září a října. Pokud se přestavba osvědčí, budou jej následovat další vozidla.

Společnost Zliner Energy a.s. vznikla v květnu roku 2012 jako dceřiná společnost firmy Zliner s.r.o. a předmětem jejího podnikání je komplexní servis v oblasti alternativního pohonu CNG, tedy stlačeného zemního plynu.

V současnosti Zliner Energy a.s. nabízí výstavby plnicích stanic ve spojení s předními odborníky v této oblasti, zároveň také zprostředkování nákupu nových vozů nebo přestavbu vozového parku na CNG.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - aproximus
18. 10. 2014 22:33
Re: ok
víš houby o realizačních cenách zemědělských výrobců, tak se k tomu raději nevyjadřuj..
18. 10. 2014 21:08
Re: CNG bomba jako nárazník?
Kam se hrabe Citroen se svým airbumpem :-)
18. 10. 2014 19:16
Aka je navratnost?
Do tak stareho stroja, ktory ma uz okolo 30 rokov montovat CNG?... neviem ci sa to oplati :/ To mohli na to pouzit aj novsi traktor uz >:D lebo pri takomto stroji ktory je hodny par tisic euro neviem ci sa oplati investovat do takej prerabky a kym to bude plusove ten traktor uz bude vtedy si myslim ze na srotovisku :/ A dalsia vec ze sa to hodi asi len do zivocisnej vyroby, lebo na poli by s takymi malymi nadrzami dlho nevydrzal >:D
Avatar - dolfi
18. 10. 2014 16:24
CNG bomba jako nárazník?
To je myšleno jako "airbag" proti překážce, s níž se srazím? >:D
Avatar - WinDiesel
18. 10. 2014 15:08
Re: Akosi tu chyba oznacenie "PR" ...
Nemýlíš, ale to by muselo být u 3 ze 4 článků o Škodě Auto ........ :-)