Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zloději používali Game Boy k odcizení aut a loupež si i nahráli na video

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Krádež pomocí herní konzole je absurdita troufalosti moderních zlodějů. Nezastaví se před ničím a s hračkou jsou ochotni odvézt auto z monitorovaného dvora.

Krádeže aut v tuzemsku meziročně klesají, uvádí poslední statistiky ministerstva vnitra z roku 2021. Podle vládního souhrnu počet krádeží dvoustopých motorových vozidel poklesl za jednu evidovanou dekádu o 78 %. V roce 2020 nastal meziroční úbytek 17 %, přesněji řečeno zmizelo majitelům přesně 2.526 aut dostupných více či méně opovrženíhodnou technikou.

Hanebný je každý způsob krádeže, ale anglický postup má něco do sebe. Kromě principiálního odsouzení zaslouží chvilkový obdiv výkon dvojice nezvaných hostů činných v severoanglickém hrabství Yorkshire. Vynalézaví nenechavci si na dvůr rodinného domu přinesli Game Boy a s novým lupem odjeli přímo před bezpečnostní kamerou.

Hračka od Nintenda skrývala upravené zařízení na obelhání bezklíčového přístupu. Policie odhadla hodnotu zlodějského systému na 20 tisíc liber (619.000 Kč), což je závratně drahá konzole. Tlačítkový počítač skutečně zvenčí odpovídá japonské hračce, vnitřní soustava drátů a vysílačů ovšem nalhává přítomnost klíče a dokáže otevřít i nastartovat osobní automobil – v anglickém případě SUV od Mitsubishi.

Zaparkovaný Outlander stál mezi domy, prostor připomíná garáž či jiné zdánlivě bezpečné místo. V pozadí černobílého obrazu nočního Leedsu se objevili dva pánové, kteří odpojili nabíječku, odemkli, nastartovali a nešikovně odjeli. Plynulý souběh nenaznačoval problémy se zámkem dveří nebo zapalování. Podle zabavených věcí se policie domnívá, že rychlý lup zajistil právě upravený Game Boy.

Zloději si trestuhodný výstup nahráli na mobilní telefon a získané video potvrzuje domněnku vyšetřovatelů o snadném obelhání elektroniky Mitsubishi pomocí atrapy Nintenda. Amatérské natáčení dále odhaluje zvláštní přízvuk kriminálníků, které potěšil lehce odcizený vůz v dobré výbavě.

Během května až června loňského roku narostl počet krádeží Outlanderů okolo Leedsu, lidem se ztratilo asi 30 kusů. Policisté obvinili mladíky Dylana Armera (29 let), Thomase Poulsona (31) a Christophera Bowese (33) ze „spiknutí za účelem krádeže motorových vozidel“, což potvrdil soud. Armer byl odsouzen k 30 měsícům vězení, zatímco Poulson a Bowes dostali 22měsíční tresty s odkladem na dva roky.   

Detektiv Vicky Vessey z Leeds District Crime Team varuje před bezklíčovou výbavou, slova o doporučení doplnění keyless o další zámky přesně korespondují s obecně známou slabostí této pohodlné technologie. Nastupování a startování bez klíče usnadňuje práci i českým zlodějům, i když takovou krádež v přímém přenosu jsme zde zatím neviděli.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - m.z.
10. 3. 2022 09:55
crash
Však ten tupý debil, si to ještě stihl i nabourat :D