Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zmizí z českého trhu další značka benzinek? Konec hrozí EuroOilu

ČTK
Diskuze (13)

Majitel čerpacích stanic EuroOil hledá stretegického partnera. Možností je přejmenování celé této sítě.

Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu. Jejich majitel, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami. Čepro o tom informovalo v tiskové zprávě.

 
"Trh zůstává silně konkurenční, mění se podoba i funkce čerpacích stanic. Velkou výzvou jsou moderní technologie i alternativní paliva a my nechceme stát stranou tohoto vývoje. Společně chceme čelit těmto výzvám a využít to nejlepší z potenciálu obou budoucích partnerů pro následný úspěch," uvedl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Podle informací Lidových novin by v poptávkovém řízení mohl být osloven mimo jiné petrochemický holding Unipetrol, který je se svými čerpacími stanicemi Benzina lídrem tuzemského trhu, maďarský koncern MOL, britský Shell, rakouské OMV nebo také francouzský Total. "Ten před časem v Česku prodal své pumpy, ale figuruje u nás jako dodavatel olejů a maziv a Čepro z jeho rafinerie v saské Leuně odebírá významné množství pohonných hmot pro české čerpací stanice," napsal list.

Jediným akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Společnost provozuje v Česku 1135 kilometrů produktovodů. Má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Síť čerpacích stanic EuroOil je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR, uvedla firma.

Ve srovnání s okolními státy vychází Česko stále jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Podle aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pump v ČR opět přibylo, veřejných čerpacích stanic je motoristům k dispozici 4006.

Nejvíce pump, 413, má Benzina, druhá skupina MOL disponuje 304 stanicemi. Následuje právě EuroOil, Shell (175 stanic) a OMV (140 stanic). V minulosti u nás působily též značky BP, Esso nebo Agip, ty se však z českého trhu postupně stáhly.

"Naskytne-li se možnost akvizice či jiné spolupráce na domácím či zahraničním trhu, vždy tuto příležitost pečlivě analyzujeme a jsme připraveni k případnému jednání. Vyhodnotíme-li nabídku jako správný krok ve správný čas, tak ji realizujeme. Tak jako nyní na Slovensku, kde jsme v dubnu otevřeli první stanici a dalších sedm otevřeme v nejbližší době," uvedl mluvčí Benziny Pavel Kaidl.

ČTK
Diskuze (13)

Doporučujeme

5. 10. 2019 13:24
Re: EuroOil
Bez biosrágor je Diesel Pro+ od KM Prona..bohužel nemají tolik pump, naštěstí mají jednu ale v místě, kde pracuji.. přešel jsem na tohle právě z EuroOil Optimal Diesel+, protože je za stejnou cenu a navíc má i cetan booster
Avatar - Mangalica
5. 10. 2019 10:49
Re: EuroOil
Tak to mě zajímá, v EuroOilu tankuju naftu mimo jiné proto, že inzerují nulovou porci biosložky (i u benzinu)... :'-(

Edit: Tak u benzinu už tuto informaci na stránkách nevidím :-(
5. 10. 2019 08:29
Re: EuroOil
To už neplatí, biosložka musí být opravdu v každém prodaném litru.
Jedinou výjimkou je právě EuroOil ale to pouze proto že prodává Zásoby ze státních strategických rezerv před koncem expirace a nahrazením novou zásobou
5. 10. 2019 08:26
Re: Nad čím přemýšlí?
Eurooil funguje v konkurenčním prostředí ac je vlastneny státem.
Srovnávat tuto situaci se státním monopolem ke slusna demagogie.
5. 10. 2019 06:58
Re: EuroOil
Nie zo zákona musí byť v celkových objemoch predaja určitý podiel biozložky. Ak dokážeš niekomu, napríklad poľnohospodárom dodávať palivo s väčším podielom bionafy, tak môžeš na čerpačke ubrať a mať prémiové palivo bez bio.