Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte sporťák Motion Manta Ray GT? Jediný existující kus je k mání

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Sedmdesátá léta minulého století americkým sporťákům nepřála. Přesto i v nich vzniklo několik zajímavých aut.

Jestli se alespoň trochu zajímáte o klasické americké sportovní vozy (tedy hlavně pony cars a muscle cars) s velkými a hlavně výkonnými motory, pak jistě víte, že v 70. letech prakticky vymizely. Na vině byla ropná krize z roku 1973, kvůli níž se v USA začala řešit také spotřeba paliva. Slavná jména rychlých modelů se sice v branži často udržela, ale výkony výrazně klesly.

A právě v roce 1973 se zrodilo kupé Motion Manta Ray GT, které tak patří k posledním opravdu výkonným americkým sportovním vozům s velkým osmiválcem pod kapotou. Za jeho vznikem stojí firma Motion Performance - ta mimochodem ropnou krizi a honbu za úspornějšími motory nepřežila. Údajně i proto, že jí reálně hrozily vysoké pokuty za obcházení tehdejších emisních regulací.

Společnost, kterou založil Joel Rosen, se od 60. let věnovala sportovním úpravám Chevroletů a Manta Ray představuje její poslední dílo. Pokud vám pak tvary tohoto kupé připomínají nějaké známé auto, máte pravdu, Manta Ray je totiž upraveným Chevroletem Corvette třetí generace.

Vette u Motion Performance dostala hned několik nových panelů karoserie (vyrobených samozřejmě ze sklolaminátu) a zakryté světlomety místo mrkaček.

Podle dostupných informací vznikly jen tři exempláře, z nichž jeden byl zničen při nehodě a další se zřejmě ztratil někde v čase. Do současnosti tak přežil jediný kus. Právě ten míří do dražby společnosti Mecum Auctions, která se rozběhne 14. května.

Pod kapotou se ukrývá upravený osmiválec o objemu 5,7 litru, který dává výkon okolo 425 koní. Spojený je s třístupňovou automatickou převodovkou. Standardní Corvette v roce 1973 oficiálně nabídla maximálně 186 kW, tedy 253 koní.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
13. 4. 2021 09:10
Re: manta
Co spíš Opel GT? Ten byl v článku popsané Corvette koncepčně mnohem blíž.
13. 4. 2021 05:45
manta
měl jsem radši Opel Manta GT 1900