Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zvláštní Škody na prodej: Kříženec Felicie a stovky, erko s T-Top střechou či 1000 MB Coupé

Jan Zajíc
Diskuze (4)

V inzerci s ojetými auty se dají najít vyloženě neobvyklé kousky, to je známá věc. Co říkáte například na tyto škodovky?

Různé zajímavé vozy na prodej vám ukazujeme pravidelně a často jde právě o automobily české značky Škoda. Tentokrát jsme se do inzerce ponořili s cílem najít známé klasické škodovky v neobvyklé podobě. Jinými slovy, hledali jsme auta, s nimiž si někdo neobvyklým způsobem výrazně pohrál - kuriozity, dalo by se říct.

Nejstarším autem, které nás zaujalo, je Škoda Felicia z roku 1959, tedy ikonický český kabriolet a jeden z nejelegantnějších vozů tuzemské produkce vůbec. Když si však "náš" červený kousek na prodej prohlédnete důkladně, zjistíte, že tady něco nesedí, konkrétně zadní partie. Tohle auto totiž představuje křížence Felicie se Škodou 100. A takový hybrid asi na silnici jen tak nepotkáte. Podle prodejce ještě do roku 2002 kabriolet jezdil, pak byl odstaven. Cena činí 450 tisíc korun.

Zaujal nás ale ještě jeden kabriolet, konkrétně otevřený Rapid v předrenovačním stavu s pravostranným řízením. V tomto případě takřka stoprocentně nejde o kutilskou úpravu, nýbrž o práci britské společnosti Ludgate Design & Development z Tonbridge v Kentu, která kabriolety z Rapidu dělala s požehnáním britského dovozce značky Škoda.

Existovaly dokonce dvě verze. Varianta Standard přišla prakticky o celou střechu a zadní okna, místo toho dostala bezpečnostní oblouk spojený s rámem předního okna. A pochopitelně také plátěnou střechu.

Video se připravuje ...

U provedení Lux zůstaly dveře i rámy oken, ta zadní však byla zmenšena. Plátěnou střechu v tomto případě zřejmě doplňoval i hardtop. Exemplář na prodej je právě variantou Lux. K mání je za 500.000 Kč.

Slunce nad hlavou si užijete také v další unikátní klasické škodovce, která je aktuálně na prodej. Jde o Škodu 110 R s T-Top střechou - tedy s odnímatelnými střešními panely. Ani v tomto případě jistě nejde o tovární úpravu.

Prodejce uvádí, že modifikace je schválena pro provoz na pozemních komunikacích a že erko z roku 1972 je po částečné renovaci. O pohon se stará třináctistovka o výkonu 55 kW. Cena činí 49.000 eur, což je v přepočtu asi 1,19 milionu Kč. Mimochodem, tahle neobvyklá škodovka byla na prodej už v roce 2020, tehdy za 37.490 eur.

A pak tu máme pozoruhodnou Škodu 1000 MB v provedení kupé. Jistě víte, že dvoudveřová verze vnikala přímo v závodě české automobilky a že měla přídomek MBX. Podle dostupných zdrojů vzniklo jen 2517 exemplářů, z nichž většina zamířila na export.

Tohle kupé však na MBX nevypadá, má jinak tvarované zadní sloupky a postrádá i charakteristické bezrámové dveře. Černý vůz s 35kW motorem tak bude spíš výsledkem rozsáhlé úpravy klasického embéčka. Podle prodejce je vůz po renovaci. A cena? 22.900 eur, tedy zhruba 556 tisíc korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
4. 2. 2022 09:00
Chtěl jsem se nasnídat,
teď už to nedám :(
Avatar - Roman Horký
4. 2. 2022 07:43
Připomínejme si dobu
kdy se ve Škodovce vyráběla auta s na tehdejší dobu bizarním designem. Na první pohled ty 110, 120 atd. křičely - koukněte, já jsem auto ze zaostalého Východu. Když se ještě "dotvoří" a vznikne mega paskvil, tak to je opravdu super námět na článek. Děkujeme, stačilo.
Avatar - wakantanka
3. 2. 2022 22:10
Niekto fakt nevie
čo má za auto pýtať. Akú takú hodnotu má maximálne tá anglická Rapidka. Felicia skrížená so 100 možno ako základ pre veterána alebo na náhradné diely. Ale tie dve bastle? To chcem vidieť toho blázna čo to za tie požadované peniaze kúpi. :)