Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpine po sportovním kupé A110 do dvou let uvede SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilkou Renault oživená značka Alpine má ve své historii jen sportovní a závodní automobily, ale její budoucnost má být spojena i s dnes tolik populárními SUV.

Značku Alpine založil Jean Rédélé, syn majitele autoservisu v lázeňském městě Dieppe, v roce 1955. Původně samostatná společnost vycházela u svých sportovních automobilů z techniky vozů automobilky Renault. Ta ji plně pod svá křídla získala v roce 1973. Poslední kupé značky Alpine pak byly vyrobeny v roce 1995.

V současnosti Renault slavného výrobce sportovních a závodních vozů oživuje a první nový model pojmenovaný A110 podle nejpopulárnějšího zástupce značky Alpine dělá svým designem i technikou rozhodně radost fanouškům jejích dnes již klasických modelů.

Model A110 je jistě vynikající pro oživení slávy značky, ale Renault, který je stále jejím vlastníkem chce Alpine proměnit v automobilku, která nebude pouhým malosériovým výrobcem sporťáku jako v minulosti, ale plnohodnotným hráčem na významných světových trzích.

Právě za tímto účelem má podle informací britského magazínu Auto Express být již nyní v plném proudu vývoj druhého modelu značky Alpine, jímž se má stát SUV, jehož design bude inspirován aktuálním kupé A110.

Alpine se chce vydat podobnou cestou jako automobilky Porsche, Jaguar či Alfa Romeo, v jejichž nabídce figurují špičkové sportovní automobily, ale hlavní objem jejich prodejů stojí na SUV či sedanech. Především Porsche a jeho modelová řada Macan má být pro Alpine vzorem.

První SUV značky Alpine má sázet na podobnou filozofii jako kupé A110 a má se stát jedním z nejlehčích vozů ve své třídě. Očekává se, že platforma vozu bude s ohledem na vazby aliance Renault-Nissan pocházet od japonské automobilky nebo dokonce od partnerské značky Mercedes-Benz. Pro zajištění co nejlepších jízdních vlastností a ovladatelnosti se předpokládá, že bude využito řízení obou náprav z vývoje divize Renaultsport.

K pohonu pak má být použit přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 litru, kterým disponuje mimo jiné i kupé A110 a v SUV má být naladěn na výkon okolo 221 kW (300 k). V současnosti není jasné, jestli budou použity i motory s většími objemy či vznětové agregáty, ale neoficiálně je zmiňována možnost příchodu hybridní nebo dokonce i čistě elektrické verze.

Podle současných zpráv se má první SUV značky Alpine vedle samotného designu karoserie přibližovat modelu A110 i provedením interiéru, i když má nabídnout více komfortu a možnost volby mezi pěti a čtyřmi sedadly.

Podle současných plánu vedení značky Alpine se má SUV představit údajně v roce 2019 a jeho cena se má pohybovat po přepočtu okolo 1.200.000 Kč.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)