Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké řidiče trápí posypová sůl. Za opravy kvůli ní utratí desítky miliard ročně

Stanislav Kolman
Diskuze (32)
Zámořská studie odhaluje, jak moc autům škodí posypová sůl a rozmrazovací látky. Za posledních pět let vynaložili Američané na opravy miliardy dolarů.

Podle nejnovějšího výzkumu společnosti AAA opravují v zámoří vozy kvůli posypové soli stále častěji, navíc za hříšné peníze. Za posledních pět let padlo na opravy z tohoto důvodu 15,4 miliardy dolarů (více než 317 miliard korun). To znamená takřka 62 miliard Kč každý rok.

Říkáte si, že to není moc? Studie dále uvádí, že průměrná oprava auta poničeného posypovou solí či rozmrazovacími látkami činí 490 dolarů, což je více než deset tisíc korun. A to už je v rodinném rozpočtu zatraceně znát…

Společnost AAA se však nezaměřuje na finanční důvody, ale hlavně na ty bezpečnostní. Připomíná, že sůl a jiné látky mohou mít zásadní vliv na klíčové součásti vozidla. Proto vedoucí výzkumu apelují na řidiče, aby při spatření jakékoliv zvláštnosti nechali svůj vůz okamžitě prověřit v nejbližším servisu.

Firma zároveň přispěchala s několika doporučeními – prvně máte vůz během zimy udržovat čistý a voskovaný, zejména jeho spodní partie. V zimních měsících se má mytí věnovat více času než kdy jindy. Doporučuje se také zastavení stranou v momentě, kdy sypač potkáte, aby se soli do útrob auta dostalo co nejméně.

Stanislav Kolman
Diskuze (32)
Avatar - JDM
11. 2. 2018 04:57
Re: Je to hnus.
Kdyby ty páry bylo dost určitě by ta voda odtekla a vzala sebou tu sůl která se tam drží a je mnohem horší než čistá nebo nějak upravená voda.. A kdyby se to ještě pořádně vysusilo jak píše pradeda tak Top >:D znám pár lidí co si místo wapkou ale parním cisticem čisto motory a motorový prostor a pořád vypadá jako nový, ta horká pára rozpustí kde co a dostanese se všude.
Avatar - praděda7
10. 2. 2018 22:31
Re: Je to hnus.
Proč by neměla odtéct? Samozřejmě že odteče, ale jinak ano, bylo by potřeba pak spodek vozu dobře vysušit a následovně nasprejovat protikorozním olejem. A ano, nebyla by to jednoduchá a levná záležitost. To je také asi důvod, proč to nikdo nedělá na byznys.
Avatar - Beefcake
10. 2. 2018 21:16
Re: Je to hnus.
Skondenzuje, navlhne, neodtecie a podpori koroziu.
Avatar - praděda7
10. 2. 2018 20:12
Re: Mycka
Ne, není a je to velká škoda. V celém Česku nic takového není.
Avatar - praděda7
10. 2. 2018 20:10
Re: Je to hnus.
Tož pátral jsem na googlu, ale nikde se nezmiňují o myčce, která by takovou službu nabízela. Ano, nejjednoduší by bylo takové zařízení nainstalovat do stávající automyčky. Byl by k tomu samozřejmě potřeba generátor páry. To by bylo nejnákladnější zařízení. I sama logistika v mycí lince by se musela řešit. Spíš bych to viděl na mycí box. :-! V automobilkách mají u výstupní kontroly podobná zařízení určená k testu vodotěsnosti.