Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Andy Palmer se přesouvá od Nissanu k Aston Martinu, nahradí Ulricha Beze

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Plánování Nissanu už nepovede Andy Palmer, kterého zlanařil na pozici generálního ředitele Aston Martin. V celé japonsko-francouzské alianci se vůbec chystají velké změny.

Vysocí manažeři uskupení Renault-Nissan se rozhodli hrát známou hru „Škatulata, hýbejte se“. Vrchní plánovač a výkonný viceprezident japonské automobilky opustí svou pozici a nastoupí coby šéf v Gaydonu. Aston Martin tak po dlouhé době povede zase Brit. Funkce zůstala navíc od konce roku 2013, kdy se stáhl Ulrich Bez po pozice nevýkonného šéfa a velvyslance značky, neobsazená. Zprávu o tom, že se Palmer chystá opustit japonskou společnost, přinesly Financial Times, sám Aston Martin ji pak vzápětí vlastně oficiálně potvrdil tiskovou zprávou. Aliance už v červenci ztratila Johana de Nysschena, který odešel z vedení luxusního Infiniti k americké konkurenci: Cadillacu. Nezapomínejme ani na Carlose Tavarese, který si našel přístřeší u Peugeotu.

Aston Martin si Palmera vybral jako primárního kandidáta, ale náborový proces byl dlouhý, trval přes rok. Britové věří, že jim nový pan generální pomůže získat ztracené pozice v boji s Bentleyem, Porsche a Ferrari. Mluvčí automobilky označil zprávu za vynikající, vyplatilo se jí počkat. Představenstvo akcionářů je v oficiálním tiskovém prohlášení pochopitelně též potěšeno, že se k nim Andy připojí. Jak jinak...

Nicméně, jedenapadesátiletý Andrew Palmer má už velmi bohaté, pětatřicetileté zkušenosti v automobilovém průmyslu. Začínal jako šestnáctiletý učeň u APL (Automotive Products Limited), později byl hlavním inženýrem vývoje převodovek u Austin Rover, respektive Rover Group (1986-1991). Kromě plánování včetně elektromobilů měl v Nissan Motor Corporation na starosti i marketingovou komunikaci, globální prodeje a IT a velel i zmíněnému Infiniti. Z Japonska, kde přímo tvořil posledních třináct let, se přesune do Warwickshire ještě v září, jeho nová mise naplno začne na počátku příštího měsíce. U Nissanu ale pracoval celkově déle, plných třiadvacet sezón. Získal i několik britských a mezinárodních ocenění udělených například magazínem Forbes a odbornými periodiky typu Auto Expressu.

Jeho funkci převezme od 15. září dosavadní šéf produktového plánování Renaultu Philippe Klein. Bude se zpovídat tomu nejvyššímu, nad ním se totiž v alianční hierarchii octne už pouze Carlos Ghosn. Kleina zase nahradí Bruno Ancelin. Regionu Evropy a Asie bude nyní velet Jean-Christophe Kugler a Africe, Blízkému východu a Indii Bernard Cambier. Všichni další jmenovaní zastanou své posty od 1. října.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - 3_diamanty
3. 9. 2014 21:53
keby ten chlapik nemal vlasy
tak prisambohu vyzera ako doktor zoidberg ;-)
Avatar - lamal
3. 9. 2014 21:11
najlepsia sprava od nissanu
hura konecne ten cocot ide do mačky lafjstajlovy tlstoch co videl nissan tam kde nikdy nebol ani nechcel byt...

dufam ze nissan sa vrati k poctivym autam s prepracovanymi podvozkami