Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin oživí označení DBS. Který model jej využije?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Aston Martin se vrátí k legendárním označením DBS a Superleggera. Použije ho nová vlajková loď.

Aston Martin pokračuje v omlazování své palety modelů a po uvedení DB11, DB11 Volante a Vantage v průběhu let 2016 a 2017 se letos dočkáme novinky, jejímž prostřednictvím budou oživena pro britskou značku tradiční označení DBS a Superleggera.

Novinka se má stát vlajkovou lodí v nabídce značky Aston Martin a oficiální materiály automobilky ji uvádí jako Super GT. Premiéra je naplánována na červen letošního roku a samotná automobilka prozatím uvolnila jeden jediný snímek části kapoty motoru se štítkem Superleggera a krátké video, v němž se mihne příď novinky.

Aston Martin v souvislosti s připravovanou premiérou připomíná, že označení DBS neslo v letech 1967 až 1972 nabízené GT s karoserií, jejíž linie navrhl William Towns. Tento model byl vybaven řadovým šestiválcem o objemu 3995 cm3 a výkonu 209 kW. V letech 1969 až 1972 pak figuroval v nabídce model DBS V8 se stejnou karoserii, v níž se ukrýval vidlicový osmiválec o objemu 5340 cm3 a výkonu 239 kW).

Podruhé se označení DBS objevilo v nabídce značky Aston Martin v letech 2007 až 2012, když je nesl model, který vycházel z typu DB9 a představoval nepřímého nástupce první generace modelu Vanquish.

Sama automobilka o něm prohlašovala, že je silničním derivátem okruhových speciálů DBR9 a DBRS9. V roce 2009 následovala otevřená verze DBS Volante.

Označení Superleggera pak odkazuje na tradiční spolupráci mezi automobilkou Aston Martin a milánskou karosárnou Carrozzeria Touring Superleggera, jejíž výsledkem je řada výjimečných a slavných modelů v čele s DB4, DB5 a DB6.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)