Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Rapide AMR: Britský elegán se mění v limitku silničního závoďáku

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Závodní divize automobilky Aston Martin se pustila do modelu Rapide a připravila limitovanou edici s vyšším výkonem a inovovanou technikou.

Na model Rapide si posvítila závodní divize Aston Martin Racing a změn připravila více než dost. Ta hlavní se odehrála pod kapotou. Vůz i nadále pohání atmosférický dvanáctiválec, avšak ve srovnání s Rapide S (552 koňských sil, 630 newtonmentrů) posílil na 580 koní, přičemž hodnota točivého momentu zůstala zachována. Sedan nyní z klidu na 96 km/h zrychlí za 4,2 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 330 km/h.

Změny se ale netýkají jen pohonné jednotky. Ladiči připravili tři módy adaptivních tlumičů a snížili světlou výšku o deset milimetrů. Standardem jsou taktéž karbon-keramické brzdové kotouče se šestipístkovými třmeny vpředu a čtyřpístkovými vzadu.

Zvenčí novinku poznáte nejen díky jednadvacetipalcovým kolům a svítivě žlutým závodním pruhům, ale i karbonovým detailům včetně nadstavců nárazníků, prahů či kapoty. Nepřehlédnutelný je i zadní difuzor, vpředu zase úpravu prozrazují kulaté LED svítilny.

Z karbonu je tvořena i středová konzola v interiéru, sedadla jsou čalouněna alcantarou a pokud se chcete nechat ještě více rozmazlit, divize AMR slibuje celou řadu zatím blíže nespecifikovaných příplatkovch položek, jakož i barevných kombinací. Zákazníkům jsou pak otevřeny dveře i do divize Q, která se může postarat o rozsáhlejší personalizaci.

Pokud chcete mít jeden exemplář z této limitované edice doma, pospěšte si. Aston Martin postaví pouze 210 kusů, přičemž jeden přijde na více než 5,2 milionu korun. Dodání k prvním zákazníkům se očekává v závěrečném čtvrtletí tohoto roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)