Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi bude v Maďarsku investovat

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Audi bude po dohodě s maďarskou vládou pokračovat ve svém investičním plánu.

Před necelým měsícem, 20.října, oznámila německá automobilka Audi, že pozastavuje veškeré další investice do svého závodu v Maďarsku, kde se vyrábí motory. Audi tím protestovalo proti nové solidární dani ze zisku ve výši 4 %, kterou na všechny podniky uvalila tamní vláda. Nová daň má pomoci vyřešit vysoký rozpočtový schodek Maďarska, který letos zřejmě přesáhne 10 % HDP. Audi si přitom při svém vstupu do Maďarska v roce 1993 vyjednalo daňové prázdniny až do roku 2011.

Minulý týden v pátek však došlo ve vývoji událostí k obratu. Po setkání šéfa Audi Martina Winterkorna s maďarským premiérem Ferencem Guyrcsánym Audi oznámilo pokračování svého investičního plánu. Na základě středečního rozhodnutí maďarské vlády si totiž všechny podniky mohou ze základu pro platbu solidární daně odečíst investice na vývoj a výzkum. Audi tak bude pokračovat ve svém plánu, podle kterého chce v Maďarsku do roku 2010 proinvestovat více než 1 miliardu eur.

Audi je v Maďarsku druhou největší firmou, jeho příjmy dosáhly v minulém roce více než 1 bilion forintů a zisk činil 300 milionů eur. Audi v maďarském závodě v Györu zaměstnává na 5 200 lidí a dosud tam proinvestovalo tři miliardy eur.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)