Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi nabízí veřejnosti svezení s autopilotem. Příležitost dá i škarohlídům

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Německá automobilka se otevírá světu autonomních vozů. V následujících týdnech nechá v okolí Mnichova testovat svůj systém běžné smrtelníky, svezou se i po dálnici.

Audi to s autonomními systémy ve svých vozech myslí vážně. Před pár dny představená vlajková loď A8 už disponuje autopilotem třetí úrovně, který zvládne základní funkce řízení bez zásahu řidiče. Má to ale několik podmínek, takovou jízdu lze aplikovat jen při rychlosti do 60 km/h a navíc pouze na vybraných rychlostních silnicích s pevným rozdělením protisměrných pruhů. Funkci tedy zatím využijete hlavně při popojíždění v husté dopravě.

Není divu, že lidé se k autopilotům ve vozech zatím staví skepticky. Audi je ale chce přesvědčit o opaku. V těchto dnech rozbíhá v Německu šestitýdenní program, v němž si nejvyspělejšího autopilota mohou vyzkoušet novináři i široká veřejnost. Systém zvaný Jack osadila automobilka se čtyřmi kruhy ve znaku do speciálně uzpůsobeného modelu A7.

Startuje se na letišti v Mnichově a jízda pokračuje po předem stanovené trase, jejíž součástí je i Autobahn A9. Audi uvádí, že tento automobil testovalo již od roku 2015 a to rovnou na třech kontinentech. Podle výrobce je vůz schopen plně nahradit běžného řidiče a navíc dokáže spolupracovat s ostatními účastníky silničního provozu. Za normálních provozních podmínek bude jízda trvat přibližně hodinu.

Chtěli byste si Jacka vyzkoušet i vy? Možná by pomohlo, kdybyste se na sociálních sítích automobilky k systému stavěli kriticky. Právě takové škarohlídy si prý značka hodlá vybírat primárně, aby je přesvědčila, že autopilot je skutečně připraven pro celý svět. Možnost svezení však dostanou také vybraní zákazníci automobilky, speciální hosté i novináři. Naše redakce bude mít příležitost už příští týden, kdy do Mnichova za účelem testu Jacka vyrazíme.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
22. 7. 2017 16:39
Re: som zvedavy
a jak to zvladaj bezni ridici kdys tam obcas nevyjede ani sypac?
22. 7. 2017 14:38
som zvedavy
ako dokaze zvladnut autonomne auto jazdu dole kopcom po zladovatelej ceste a na konci je semafor s dost frekventovanou krizovatkou..kedze tak byvam a viem ze tam nevyjde ani posypac niekedy, tak ma zaujima ako to zvladne autonomne vozidlo, a auto si kupujem nato aby som s nim mohol ist kedykolvek nie iba ked je pekne a sucha cesta..
Avatar - rmick
21. 7. 2017 20:27
.
Možná, by stačilo počkat do prvního sněhu, to bych se opravdu rád svezl......