Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q3 na špionážních snímcích: Zvenčí evoluce, v útrobách revoluce

Stanislav Kolman

Druhé nejmenší SUV v nabídce ingolstadtské automobilky se letos dočká nové generace, část připravovaných novinek odhaluje úvodní várka špionážních snímků.

Audi se pečlivě připravuje na premiéru nové generace modelu Q3, která dorazí už tento rok. Konkurent BMW X1 byl zachycen na sérii špionážních fotografií a odhaluje některé chystané novinky. Příď dostane přepracovanou a výraznější mřížku, všimnout si můžeme i nových LED světlometů vpředu a vzadu.

Informace o novinkách v interiéru hovoří o přepracované palubní desce a středové konzole. Oba prvky mají být ergonomicky více přívětivější, jako inspirace jistě posloužil větší sourozenec – SUV Q5. Chybět nebude Audi Virtual Cockpit, jenž nahradí klasické digitální budíky.

Zatímco designové změny jsou drobného charakteru, v útrobách auta se odehrála doslova revoluce. Základem bude nově moderní platforma MQB, kterou známe z širokého spektra koncernových modelů. Nejenže tím auto zhubne, ale poskytne i možnost nasazení alternativních pohonů. Aby došlo k rozměrovému odlišení od menší Q2, „trojka“ o něco povyroste. Konkrétně bude o 60 mm delší, 50 mm širší a o pár čísel se protáhne i rozvor.

Jak již bylo naznačeno, nová architektura umožňuje kromě konvenčních pohonů i zástavbu plug-in hybridní jednotky, dost možná se tedy dočkáme Q3 e-tron. Vyloučena není ani stavba čistě elektrického SUV, které by mohlo využívat základy omlazeného e-Golfu. Ten dle tabulek ujede až 300 kilometrů na jedno nabití. Víme ale, že dojezd elektromobilů se v praxi značně liší.

Audi myslí i na sportovně orientované zákazníky. V nabídce tak nesmí chybět kultovní 2,5litrový pětiválec TFSI ve dvou výkonnostních stupních – jeden pro S Q3 a druhý pro RS Q3. Samozřejmostí ale bude i pestrá paleta benzinových a naftových agregátů.

Britové počítají se základní cenovkou kolem 27.000 liber, což je v přepočtu zhruba 776 tisíc korun. Připomeňme, že na našem trhu startuje ceník současné generace na 789.900 Kč za 1,4litrové TFSI v kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou.

Doporučujeme

Stanislav Kolman