Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto Bild: Porsche chystá menší Panameru, bude to Pajun?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (39)
Porsche pokračuje ve své proměně z malého výrobce sportovních vozů v prémiovou automobilku s kompletní modelovou řadou.

Německý magazín Auto Bild ve své článku Porsche baut den Baby-Panamera odhaluje plány automobilky na vývoj a výrobu nové modelové řady Pajun. Ta se má v nabídce Porsche zařadit pod Panameru podobně jako tomu bude u modelů

Cajun a Cayenne nebo jako je Boxster a Cayman pod 911.

Zatímco příchod nového kompaktního SUV Cajun již automobilka oficiálně potvrdila, tak ohledně modelové řady Pajun se jedná o neoficiální informace. Podle AutoBildu bude Pajun (Pa – Panamera, Jun – Junior) designem své čtyřdveřové karoserie připomínat Panameru, ale jeho rozměry mají být menší.

Porsche Pajun má od svého většího a staršího sourozence převzít i některé komponenty a pohonné jednotky. V nabídce mají být šestiválcové i osmiválcové motory s výkony od 294 kW (400 k) do 412 kW (560 k), hybrid a turbodiesel s výkonem okolo 221 kW (300 k). Ceny tohoto modelu mají údajně začínat na částce okolo 60.000 Euro (zhruba pod 1,5 mil. Kč).

Premiéra Porsche Pajun, jehož hlavními konkurenty se mají stát zástupci vyšší střední třídy, se má údajně odehrát v roce 2016. Kromě modelu s uzavřenou karoserií má být v nabídce i kabriolet.

Na první pohled se může zdát, že rozšiřování nabídky značky Porsche o čtyřdveřové modely a SUV neodpovídá původním záměrům zakladatele značky, ale skutečnost je trochu jiná. Ferry Porsche měl již od založení značky snahu rozšířit nabídku i o modely, které opustí koncepci s motorem za zadní nápravou.

První vlaštovkou se stal model 914 s motorem před zadní nápravou. V sedmdesátých letech se mělo Porsche s 911 rozloučit úplně, když představilo modelové řady 924 a 928 s koncepcí transaxle, ale nakonec ji v nabídce udržel zájem ze strany zákazníků a to především těch severoamerických.

Rozšíření nabídky o vozy, které nabídnou praktičtější pětidveřové karoserie, se značce podařilo dosáhnout až s příchodem modelů Cayenne a Panamera.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (39)
Avatar - gld
24. 3. 2011 23:36
Re: Pajun by měl Panameru vystřídat
Panamera jazdí dobre, testy to potvrdili. Len je dosť škaredá ;-)
Avatar - Dylan McKay
24. 3. 2011 23:23
Re: pajun-k
CHerokee, počkej až někdo rozšlápne tebe...
Avatar - beibej
24. 3. 2011 23:04
Down image model
A kdy bude auto velikosti a platformy Pola/ Fabie? Docela díra na trhu a mohlo by se toho prodat 10x tolik co Pajunu :no:
Avatar - CHerokee
24. 3. 2011 22:56
Re: pajun-k
Bude to rozšlápnutý brouk.. :-)
Avatar - Dylan McKay
24. 3. 2011 22:40
Pajun by měl Panameru vystřídat
Nechci nikoho shazovat ani provokovat, ale kolik z vás co tu pomlouváte Panameru mělo možnost ji vyzkoušet? Mám všeobecně Porsche rád, ale Panamera mi nesedla, je mi prostě velká. Představoval bych si ji o něco menší, a třeba právě "Pajun" by byla zajímavější volba.
Nicméně si také myslím, že by mělo být Porsche opatrnější co se chrlení nových modelů týče. Je vidět, že hlavní slovo získává Volkswagen.