Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva 2019: Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01 je novou zbraní pro šampionát formule E

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Mercedes-Benz mezi své premiéry na autosalonu v Ženevě zařadil i představení svého elektrického monopostu, s nímž vstoupí do šampionátu formule E.

Mercedes-Benz v rámci 89. ročníku autosalonu v Ženevě představil nového člena rodiny GT v podobě AMG GT R Roadster, novou generaci stylového kombíku CLA Shooting Brake, rozloučil se s dvanáctiválci u třídy S a věnoval se i elektromobilům. Vedle velkoprostorového EQV připravovaného pro sériovou výrobu vystavil i monopost EQ Silver Arrow 01 pro šampionát formule E.

Mercedes-Benz oznámil svůj záměr účastnit se závodů elektrických formulí již v roce 2017 a následně se na tento krok začal připravovat, aby se s vlastními monoposty mohl postavit na start šesté sezóny šampionátu formule E. Ten má v současnosti za sebou zhruba třetinu páté sezóny a tu šestou odstartuje koncem letošního roku.

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01 svou podobou a konstrukcí příliš nepřekvapí, protože pro šampionát elektrických formulí jsou používány monoposty Spark SRT05E, za nimiž stojí společnosti Spart Racing Technology a Dallara, které vedle shodného podvozku a aerodynamických prvků využívají i stejné akumulátory.

Týmy ovšem mohou používat své elektromotory, převody a řídící elektroniku. Německá automobilka v případě svého monopostu uvádí, že může v trénincích a kvalifikacích disponovat výkonem až 250 kW (340 k), ale v samotných závodech bude využívat maximální výkon 200 kW (272 k), resp.

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01 s rozvorem náprav 3100 mm má celkovou délku 5160 mm, šířku 1770 mm, výšku 1050 mm a minimální hmotnost včetně řidiče 900 kg, z nichž připadá 385 kg na akumulátory. Monopost akceleruje z 0 na 100 km/h za 2,8 s a dosahuje maximální rychlosti 280 km/h.

Mercedes-Benz EQ Formula E Team do své první sezóny v šampionátu elektrických monopostu nasadí rovnou dva vozy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme