Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AvtoVAZ kvůli slabému rublu zvýší ceny automobilů Lada

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
AvtoVAZ je další z řady výrobců, kteří byli v důsledku slabého rublu nuceni zvýšit ceny na ruském trhu. Výrazný nárůst loni zaznamenaly zejména ceny automobilů dovážených ze zahraničí.

Ruská automobilka AvtoVAZ od čtvrtka zvýší ceny svých vozů Lada o devět procent. Firma, kterou ovládá francouzsko-japonská skupina Renault-Nissan, reaguje tak na prudký pokles kurzu ruského rublu. Lada je podle agentury Reuters nejpopulárnějším automobilem v Rusku. Nejlevnější model Lada Granta se nyní prodává za zhruba 300.000 rublů (110.000 korun).

AvtoVAZ původně doufal, že bude schopen udržet ceny na nízké úrovni, protože nakupuje přes 80 procent součástek od domácích dodavatelů. "Doufali jsme, že stav ruské ekonomiky se celkem rychle zlepší, bohužel se tak nestalo," uvedl prezident automobilky Bo Andersson. "AvtoVAZ je jedním z posledních výrobců automobilů přinucených oznámit zvýšení prodejních cen," dodal.

Prodej automobilů Lada se v prvních 11 měsících loňského roku snížil o 16 procent na 351.992 vozů. Celý ruský automobilový trh přitom ve stejném období vykázal pokles jen 11,6 procenta. Andersson nicméně prohlásil, že AvtoVAZ by si měl navzdory zvýšení cen udržet schopnost konkurovat dováženým automobilům.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
Avatar - JFK
15. 1. 2015 15:24
Re: Pre horenosov
Jsem dost skeptickej, jistě to zoptimalizuje, ale přišel pozdě a ve špatnou dobu.. Ten podnik je větší oříšek než u Děripasky. Mizerná lokalizace komponentů a výše jejich cen, oni si ale třeba vyrábí sami i dřevěné palety na vlastní firemní pile.. západ odtamtud nedobijí, 70. a 80. léta letech se opakovat nebudou. Proč tam Francouzi lezli mi není jasné, ten kolos jim nevydělává a Iževsk na tom není o moc lépe. Tam bude dobře prosperovat akorát tak podnik jako je ToAZ.
Avatar - JFK
15. 1. 2015 12:24
Re: Pre horenosov
No tak s Anderssonem se setkat ještě v Novgorodu dalo, tam příležitostíi celkem byly narozdíl od Togliatti..
Avatar - Barrichello
15. 1. 2015 11:19
Re: Tak to dopadá, když někdo spoléhá jen na export surovin.
Tak je jasné , že ty suroviny tvoří většinu, je smutné, že z některých nemusí sami nic vyrobit. Třeba oleje, ropné pdoukty, výroby z niklu, zlata....Dyt mohli koupit technologie ze západu.

Jo Bělrosku se snaží vyvážet co to dá, Belarusy se prodávali i v usa a kanadě, tady sem ho taky jednou potkal (nový stroj) Mazy jeden čas i tady v čr a Belazy taky kupují firmy, co nemaj na Caterpillar.

Avatar - JFK
15. 1. 2015 09:43
Re: Tak to dopadá, když někdo spoléhá jen na export surovin.
Jistě je toho víc jak píšeš, ale co se finančního objemu týče převažuje v úvodu zmíněné,.což sebekriticky zmínil i Putin.

Jinak Běloruská produkce je kapitola sama pro sebe (MAZ, BelAZ, Belarus...).
Avatar - Barrichello
15. 1. 2015 09:31
Re: Tak to dopadá, když někdo spoléhá jen na export surovin.
Oni toho exportují dost, ale ne na západní trhy.

Exportuje se leccos, auta, nákladáky, lokomotivy, potraviny (jasně nejvíc vodka a kaviár, ale i tak - ruské obchody z sou dnes i v čr, najdeš je na každém druhém rohu po praze a větších městech, tak se tam někdy podívej, co vše tam mají made in russia a ukrajina), exportuje se voejská technika, zemědělská.

Ale nechodí to na západní trhy no, s vyjimkou Lady a běloruských traktorů Belarus a ještě Rostelmash prodává na západě traktory a sklízecí mlátičky, + ta vodka a kaviár.
Ale v arábii, africe, asii a jižní a latinské americe toho prodávaj celkem dost.