Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley vysvětluje design konceptu EXP 9 F (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Designéři automobilky Bentley mluví o designu konceptu velkého luxusního SUV, jehož vzhled je do jisté míry inspirován sokolem.

Podle automobilky je nové SUV už na první pohled nepochybně Bentley, avšak takové, jaké tu ještě nebylo. Model sdílí některé designové prvky se svými bratříčky Mulsanne a Continental, oproti nim však zákazníkům nabízí progresivnější přístup ke tvarům vozu.

Jméno pokračuje v tradici pojmenovávání experimentálních vozů, zajímavostí je však písmeno "F". To by, pravda, mohlo znamenat opravdu mnohé, podle oficiální tiskové zprávy jde ale o slovo "Falcon" (sokol). Tento elegantní rychlý dravec měl údajně posloužit jako zdroj inspirace při navrhování některých linií.

V následující dvojicí videí se o Bentley EXP 9 F rozhovoří mimo jiné i šéfdesignér Dirk van Braeckel, Crispin Marshfield zodpovědný za exteriér a Robin Page, který vedl tým pracující na interiéru.

Bentley EXP 9 F je první oficiální odpovědí na zájem zákazníků o SUV luxusní britské značky. O sériové produkci sice podle oficiálního vyjádření automobilky prozatím nebylo rozhodnuto, ale neoficiální zdroje uvádějí, že díky vysoké poptávce je již o jejím spuštění rozhodnuto.

Legendární Ettore Bugatti říkal velkým zeleným bentleyům z dvacátých let minulého století nejrychlejší náklaďáky světa, neboť proti jeho subtilním výtvorům byly skutečně obří. Novinka z Crewe by pro něj určitě takovým náklaďákem byla, ale zákazníci si v dnešní době zkrátka žádají svoje.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Avatar - Hammunasakra
10. 3. 2012 00:02
Re: Dokonalé
Mansory mne zrovna NEoslovuje (zato třeba Bristol ANO) - tenhle design Bentley ale prostě NEeee - chápu že "trumfnout" Range Rover (a v osobních vozech Rolls Royce) je "těžké" a takováto (designová) cesta může být (určitou) cestou k úspěchu, ale mne opravdu NE-oslovuje..
PS: Na operu chodím ráda (nejčastěji do Staatsoper a na "ostatní klasiku" do Musikverein) - letos v létě (hodně) zvědavá na Magdalenu Koženou jako Carmen (v SALZBURGu) - ale tamní návštěvníci myslím z Bentley EXP 9 F moc "odvázaní" NEbudou.. ;-)
Avatar - rohYpnol
9. 3. 2012 16:20
Re: Dokonalé
Tohle není žádný prvolpánovitě líbivý design. Tohle prostě vyžaduje ten "nadhled", co mají převážně jen "úspěšní". Podívej se třeba na takové Mansory... Prostě jiný vkus a já je plně chápu. Na jejich místě bych kupoval to samé.

Vezmi plebejce na operu nebo na koncert vážné hudby. Taky ti 90 procent z nich řekne, že to je děsněj kravál a cestou domů si v zájezdové karose pustí do empétrojky Maxim turbulenc :-!
Avatar - WalterWhite
9. 3. 2012 15:43
Televízor vravel ...
Televźor vravel že toto auto bolo zvolené za obludu autosalónu , ale jednným dychom dodal že naň majú tisíc objednávok aj keď je to len koncept >:D
9. 3. 2012 10:32
Re: tady je vysvětlení
Je to Bentley pro brunejského sultána. Nechal si postavit, tuším, 3 kusy. Stojí to na základu Range Roveru.
Avatar - Hammunasakra
8. 3. 2012 22:49
Re: Dokonalé
..viz blacklemon4 dnes v 13:20 ;-)