Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 328 Hommage: 780 kg k 75. výročí

David Bureš
Diskuze (17)
Automobilová karbon-párty pokračovala o uplynulém víkendu v italském Cernobiu. Na soutěži automobilové elegance se tam představil nový lehký roadster se šestiválcem pod kapotou.

Mnichovská automobilka BMW představila na letošní přehlídce unikátních automobilů Concorso d‘Eleganza Villa d’Este koncept 328 Hommage, vzdávající hold stejnojmennému automobilu z třicátých let minulého století.

Základem 328 Hommage je studie roadsteru BMW Vision ConnectedDrive, která byla prezentována na letošním ženevském autosalonu.

BMW kladlo důraz na co nejnižší hmotnost tohoto automobilu. Zatímco původní 328 bylo převážně postaveno z hliníku a hořčíku, většina současného konceptu je z karbonem vyztuženého plastu (Carbon Fibre Reinforced Plastics - CFRP). Díky rozsáhlému použití tohoto lehkého materiálu váží 328 Hommage pouhých 780 kg.

BMW tvrdí, že CFRP je materiál, který v současné době poskytuje nejlepší poměr mezi nízkou hmotností a vysokou pevností. CFRP je lehčí než hliník, ale zároveň pevnější. Mnichovská automobilka jej používá i v sériové výrobě, například v modelech M6 a M3.

Ve vzhledu vozu jsou sice patrné křivky výchozí studie Vision ConnectedDrive, několik designových detailů ale odkazuje na původní předválečný sporťák. Originální automobil evokují také některé použité materiály jako leštěný hliník a kůže.

BMW 328 Hommage má nízkou a širokou karoserii s dlouhou kapotou. Schází střecha a celkově je nižší než originální 328. Přídi automobilu dominují ledvinky masky chladiče, které jsou po vzoru předválečných BMW úzké a vysoké. Přední kulaté světlomety jsou diodové, černý kříž evokuje historické závodní automobily.

Dlouhou kapotou vozu prochází výrazná linie od ledvinek masky chladiče k větrnému štítku. Na každé straně vrchu kapoty prostupuje dvojice kožených řemenů, která pod kapotou pokračuje až do boku vozu. Tento retro prvek má kontrastovat s moderními viditelnými karbonovými vlákny.

Záď 328 Hommage je oproti přídi ryze moderní a v mnohém se podobá výchozímu konceptu Vision ConnectedDrive. Zadní světla jsou ve tvaru písmene L, což záď spolu s navazující mřížkou opticky rozšiřuje. Dominantním prvkem je ale dvojice koncovek výfuku, umístěná v mřížkách po stranách zádě.

Interiér 328 Hommage kombinuje retro s modernou. Posádku chrání pouze větrný štít, který se uprostřed kokpitu snižuje, čímž pomáhá rozdělit prostor řidiče a spolujezdce. Dalším rozdělujícím prvkem členů posádky je přepážka, navazující na přístrojový panel před řidičem. Ta je tvořena kombinací CFRP a hnědé kůže.

Před spolujezdcem jsou ve speciálních hliníkových držácích, připomínajících ciferníky hodin, umístěny dva iPhony. Jeden z nich funguje jako stopky, druhý jako navigace.

Koncept pohání třílitrový řadový šestiválec, BMW však neuvedlo, jaký je jeho výkon, popřípadě s jakou převodovkou je kombinován.

BMW 328 je závodní automobil z třicátých let minulého století, který ve verzi kupé dodnes drží rekord v nejvyšší dosažené průměrné rychlosti během závodu Mille Miglia. Vůz letos oslavuje 75 let své existence.

Není to poprvé, co BMW vzpomíná na své historické modely. Před pěti lety vznikl koncept Mille Miglia 2006, vzpomínající na tento slavný závod.

V roce 2008 pak mnichovská automobilka prezentovala na tehdejší Concorso d‘Eleganza Villa d’Este studii M1 Hommage, která oslavovala 30leté výročí stejnojmenného supersportu z pera Giorgia Giugiara.

Na letošní přehlídce na břehu italského jezera Como se světu rovněž ukázalo i zakázkové Ferrari Superamerica 45, což je roadster postavený na základech modelu 599 GTB, či Aston Martin V12 Zagato Concept, oslavující půlstoletí spolupráce automobilky Aston Martin s designérským studiem Zagato.

David Bureš
Diskuze (17)
Avatar - Pekelná Micinka
24. 5. 2011 13:26
Re: Mitsuoka
Voe, napiš si do google Mitsuoka a poukaž na něco, kde vidíš jakoukoliv podobu, nebo kvalitu.
24. 5. 2011 12:05
Re: design BMW
Spíše Z4 (ve výrobě od 2002 myslím) je zúročení prací na studii GINA (2000-2001).
Avatar - T613
24. 5. 2011 08:36
Re: Mitsuoka
:yes: přesně řečeno
Avatar - T613
24. 5. 2011 08:35
Re: Mitsuoka
já rusista nejsem, takže to jde mimo mě ;-)
24. 5. 2011 07:37
Re: Mitsuoka
No, on ten bavorák tak trochu vyzerá, akoby sa inšpiroval týmto štýlom. Pokiaľ zostaneme pri vonkajšom vzhľade, musím povedať, že sa mi ani trochu nepáči. Je to iné, je to odvážne, snáď aj funkčné, ale pekné.....pekné nie.