Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Concept5 X5 eDrive: Třetí mnichovský plug-in model bude SUV

Michal Fokt
Diskuze (3)
BMW na IAA ve Frankfurtu představí další auto s technikou plug-in hybrid. Po miniautě i3 a sportovním kupé i8 bude možné dobíjet ze zásuvky velké SUV X5.

Mnichovská automobilka přiveze na IAA do Frankfurtu více ekoaut, než jsme si původně mysleli. Kromě debutu dvou zástupců zelené značky BMW i, tedy i3 a i8, se ukáže také studie BMW Concept5 X5 eDrive. Jak název napovídá, jde o velké bavorské SUV na elektřinu, přesněji řečeno s plug-in hybridní technikou.

X5 eDrive bude poháněno zatím nespecifikovaným dvěma turby přeplňovaným čtyřválcem (není ani známo, zda benzinovým nebo naftovým, ale patrně benzinovým), zkombinovaným s elektromotorem o výkonu 70 kW. Elektrickou energii bude brát z Li-Ion akumulátorů, umístěných pod podlahou kufru. Pokud pracují oba motory současně, je X5 eDrive čtyřkolka, z toho lze tedy odvodit, že každý motor je určen pro jednu nápravu.

Ekologicky šetrné X5 má být schopné jezdit ve třech režimech. Kromě klasického hybridu, jenž má zajistit optimální kompromis mezi spotřebou a dynamikou, bude možné vůz používat na vzdálenost až 30 km jako čistý elektromotor a půjde zvolit i mód Safe Battery, jenž uchová kapacitu akumulátorů pro pozdější použití a vůz pojede pouze na benzin.

BMW slibuje velmi slušné zrychlení na stovku pod 7 s a to při kombinované spotřebě 3,8 l na 100 km a tím pádem emise pod 90 g oxidu uhličitého na kilometr jízdy. Studie dostala specifický design 21" kol, zásuvku pro připojení k elektrické síti, modré lamely ledvinek, lištu předního a zadního nárazníku a střešní ližiny se specifickým designem.

BMW to zjevně s plug-in SUV myslí vážně. A co vy, pořídili byste si ho, nebo dáváte přednost turbodieselu?

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
27. 8. 2013 19:58
Re: BMW chytlo oprátku
no to chytlo, i8 za 2.5mega, to mi řekněte k čemu by taková popelnice člověku jako měla sloužit?? Na ježdění do práce, nebo vození dětí do školky? >:D Když už utratím 2.5 mega tak za TESLA MODEL S COMBI 225kw 80kč/100km bez servisování čau bawore
Avatar - PTS
22. 8. 2013 15:57
BMW chytlo oprátku
Než začnu řešit, zda udělali dobře či špatně, tak si raději počkám na prodeje. Jedno je ale jasné, v BMW to s tou elektrikou berou vážně. Elektromobily jsou (zatím) pro bohaté a tak správě vybrali segmenty, kam tu elektriku narvat - mini auto, sporťák a SUV. Přeji jim ať tento krok vyjde :yes:
22. 8. 2013 15:56
Až se přestanou stavět auta kolem motoru a hybridy a elektro
tak to teprve bude zajímavé...