Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i8 Futurism Edition: Umění přenesené na karoserii (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMW slaví v letošním roce vedle svého 100. výročí i padesát let oficiálního zastoupení v Itálii. K této příležitosti byl připraven nejnovější zástupcem uměleckých vozů mnichovské značky.

BMW vstoupilo oficiálně na italský trh v roce 1966 a nyní tuto významnou událost oslavuje BMW Italia za pomoci společnosti Garage Italia Customs, stojící za proměnou sériového modelu i8 v jedinečný exemplář pojmenovaný i8 Futurism Edition.

Toto výjimečné kupé zcela bezpochyby přitáhne pozornost barevnou úpravou svého exteriéru. Fólie, které byly navrženy, vytvořeny a následně velmi pečlivě naneseny u Garage Italia Customs, jsou totiž inspirovány obrazem italského umělce Giacomo Balla, žijícího v letech 1871 až 1958.

Tento malíř a grafik namaloval v roce 1909 obraz pojmenovaný Lampada ad Arco, na němž je zachyceno světlo vycházející z elektrické pouliční lampy, stojící srpkem měsíce. Právě Ballovo znázornění světla bylo využito pro vytvoření polepů karoserie BMW i8 Futurism Edition.

Okouzlení Giacomo Balla elektrifikací počátku dvacátého století překvapivě dobře ladí s moderními liniemi BMW i8 a zdůrazňuje jeho futuristický design.

V případě techniky se ovšem žádné změny neodehrávají a BMW je i nadále vybaveno plug-in hybridním pohonným systémem.

Ten v sobě spojuje 1,5litrový přeplňovaný tříválec BMW TwinPower Turbo o výkonu 170 kW (231 k) a točivém momentu 320 N.m, roztáčející zadní kola, a elektromotor s výkonem 96 kW (131 k) a točivým momentem 250 N.m, který pohání přední kola.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)