Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Poslechněte si zvuk příštího BMW M3

Diskuze (1)
Nástupce dnešního BMW M3 se vrátí k šestiválcovému motoru a zachová si karoserii sedan.

Po Nordschleife se prohání maskovaný prototyp páté generace BMW M3. Jak vyplývá z chystané nové logiky označování modelů BMW, jde o sedan, protože tradiční kupé by se mělo přejmenovat na M4.

Vůz s kódovým označením F80 nabídne výrazně jinou techniku než výchozí sedan typu F30. Model M3 bude díky aplikaci hliníku a karbonu lehčí a dostane nový šestiválec. Ten bude svým způsobem krokem zpátky ke kořenům – proti současnému 4,0 V8 klesne objem i počet válců. Divize M ale bude tento ústup kompenzovat přeplňováním.

Podle neoficiálních informací dostane M3 šestiválec se soustavou tří turbodmychadel. Tuto koncepci, i když ve značně rozdílné podobě, BMW už dnes nabízí u turbodieselu M50d. Motor zřejmě nebude mít mnoho společného se současnými šestiválci N54 (biturbo) a N55 (twin-scroll turbo), dokonce se spekuluje o přechodu k uspořádání šesti válců do V.

Nová generace M3 není jediným projektem, na kterém aktuálně divize BMW M pracuje. Testuje se i prototyp příští generace modelu X5 M a sesterská organizace M Performance Automobiles chystá vlastní novinky, třeba roadster Z4 M35i, který po faceliftu nahradí specifikaci Z4 sDrive35is.

Diskuze (1)
Avatar - Atlis
29. 10. 2012 12:07
M3 E92
V8 znela lepsie...

[odkaz]