Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M5 slaví třicátiny: Chystá se překvapení

Jakub Kraus
Diskuze (0)
Mnichovská automobilka hodlá oslavit kulaté výročí svého sportovního modelu M5 ve velkém stylu.

Před třiceti lety debutovalo první BMW s označením M5 na autosalonu v Amsterdamu (1984) a od té doby je toto písmeno a číslo synonymem značící supersport v rodinné karoserii. Úspěch je o to větší, že em pětka je stále brána konkurenčními automobilkami jako etalon třídy a tak jediné co jí v poslední generaci trochu ubližuje je vlastní stáj s vyšším číslem, modely M6.

Třicet let je však velmi dlouhá doba pro udržení neměnného konceptu a tak při pohledu na první M5 s kódovým označením E28 se nelze ubránit pocitu, že ač se BMW snaží vyznávat stále stejné hodnoty, tak vývoj zastavit nelze. Aktuální generace BMW M5 F10 jakoby patřila „do jiného automobilového vesmíru“ než první M5 s motorem z BMW M1 a pětistupňovou manuální převodovkou.

O historii modelu M5 jsme psali již mnohokrát. To důležité na oslavách 30 let BMW M5 je … překvapení. Je jisté, že se něco uděje, jelikož Mnichovští prozradili, že něco chystají. Ale to je zatím všechno. Očekávat lze speciální model, či nový koncept. Jeho pravděpodobné odhalení se bude konat na letošním festivalu rychlosti v Goodwoodu v červnu. Pro současnou chvíli tak musí stačit video zachycující model F10 a přející všechno nejlepší.

Jakub Kraus
Diskuze (0)