Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW: Nízké ceny paliv škodí elektromobilům, ale ne navždy

Jan Mička
Diskuze (12)
Vedoucí prodeje a marketingu značky BMW počítá s menším odbytem elektrických modelů kvůli levné ropě. Z dlouhodobého hlediska je však prý pozice šetrných vozů jasně daná.

V posledních týdnech padaly cena ropy strmě dolů, což se odrazilo na výrazném snížení paliv nejen ve světě, ale také v České republice. Podle současných prognóz se sice z takového stavu nebudeme radovat věčně, prodejní výsledky elektromobilů však mohou být přesto ovlivněny. Tedy alespoň podle Iana Robertsona, šéfa prodeje a marketingu automobilky BMW.

Robertson během mnichovské konference DLD-15 zmínil, že prodeje elektromobilů budou postiženy v závislosti situaci trhu s ropou a může nastat krátkodobé posílení pozice vozidel s objemnějšími spalovacími motory. Je to přirozené, pokud vezmeme v potaz, že v krajních případech u nás došlo ke snížení ceny benzinu a nafty až o deset korun. Ceny stlačeného zemního plynu naopak vzrostly, ovšem pouze kvůli zvýšení spotřební daně o jednu korunu.

Naskýtá se otázka, proč bychom měli platit vysoké prvotní finance za elektromobil, který je navíc závislý na hůře dostupných nabíjecích stanicích. Ian Robertson si je vědom příznivého budoucího vývoje a uvedl, že BMW nehodlá kvůli krátkodobé výhodě vozů se spalovacími motory měnit prodejní strategii. Dominance automobilů šetrných k životnímu prostředí je prý stejně nevyhnutelná.

Na českém trhu se v loňském roce dohromady prodalo 583 hybridních a čistě elektrických automobilů, což je ve srovnání s rokem 2013 o 108 více. Velmi zajímavě vypadá podíl čistě elektrických vozidel – zatímco v roce 2013 si je pořídilo 37 zákazníků, o rok později jejich počet narostl na 197 (tržní podíl 0,10 %). Ani tak ale nebude v příštích letech ohrožena pozice vozidel s benzinovými motory, které zabírají 55,53 % trhu

Jan Mička
Diskuze (12)
29. 1. 2015 09:03
Re: BMW i3 pro mimozemšťany...

Nicméně BMW je z těch dvou jediný, kdo se zamyslet může, má totiž čím.
29. 1. 2015 06:25
Re: Cena ropy opět vzroste a ne že ne...
Prepac ale tento vlak uz usiel, cena ropy vzrastie, to je jasne, ale vzdy len o tolko aby sa alternativne pohony ako elektrina neprevalili a neovladli trh. Mometalne si uz elektromobily prilis vyskakovali. Cena ropy znova vzrastie az vtedy ked to vsetky automobilky odlozia do suflikov a budu musiet zacinat od nuly. Mozno pri kazdom takom raze alternativy ziskaju vacsie percento trhu. Takto bude prebiehat "Oil peak".
Avatar - habanero1
28. 1. 2015 23:52
Cena ropy opět vzroste a ne že ne...
Za pár let až se všechno zase "uklidní" a půjde to nahoru, ať už z jakéhokoliv důvodu (ne jen z toho, že ropy ubývá, momentálně se neinvestuje do nových těžebních zařízení kvůli nízké ceně, či jen uměle vyvolaná burzovní hysterie apod.), bude barel stát 200 USD a nemysleme si, že ne a nemysleme si, že to bude za dlouho, spíš plánujme, na co budeme jezdit až bude litr benzínu či nafty stát 50 Kč +... :-)
Avatar - beibej
28. 1. 2015 21:42
Re: BMW i3 pro mimozemšťany...
no myslím, že zrovna dvojková fábka byla proti jedničkový určitě výrobně lacinější. Technika vpodstatě jednička u které zlevnili co se dalo. Od interiéru až po vyškrtnutí příplatkových extras jako xenony. Jediný nový byla kasňa.
28. 1. 2015 20:29
Re: BMW i3 pro mimozemšťany...
jj
BMW i3 pro mimozemšťany [odkaz] NENÍ NIC EXTRA !!
To je městský vozíček, notně Brambopřepal
To ste nemohi dát na titulku neco LEPČÍHO [odkaz] ;-)
:-)
:-) :-)
:-) :-) :-)
:-) :-) :-) :-)
:-) :-) :-) :-) :yes: