Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X4 M Performance: Dočkáme se ostrého turbodieselu?

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
V Mnichově se časy mění. Přicházejí tříválce, pohon předních kol a nějakou dobu už jsou na trhu i ostré naftové motory.

Bylo písmeno M na zádích SUV X5 a X6 svatokrádeží? Má své odpůrce i fanoušky. U BMW se v poslední době spoléhají hlavně na turbodmychadla v přeplňovaných i vznětových motorech a pro nejvýkonnější diesely si vytvořili řadu M Performance, jako je to například v případě sedanů a kombi série 5, i velkých X. Ano, máme na mysli samozřejmě verze M550d a X5, respektive X6 M50d. Kromě nich pochopitelně existují i malé modely M135i a M235i na bázi hatchbacků a kupé nižší střední třídy, které sem patří rovněž. Vzkřísit označení M1 pro něco jiného než supersport s motorem před zadní nápravou, to by byla opravdová svatokrádež!

Menší crossover X4 přijde příští rok v březnu, premiéru si odbude v Ženevě. Pro úplnost dodejme, že koncept byl představen letos v dubnu v Šanghaji. Produkční verze rozšíří počet SUV bavorské automobilky na pět základních modelů. Někdo menšího brášku X6 přivítá, jiný ne, ale pokud by si u BMW nebyli jisti, zda se bude prodávat, tak ho přece nevyvíjejí a neinvestují značné finanční prostředky, že? Audi a Mercedes-Benz jdou koneckonců úplně stejnými cestami a vyplňují každou mezeru v nabídce. Již je však potvrzené, že zážehové „emko“ na základě X4 se neobjeví, nadšenci tak mohou být zklamáni. Ale co vznětové?

Australský The Motor Report spekuluje, že by tomu tak být mohlo. Při premiéře nové generace X5 u protinožců to připustil dokonce šéf BMW Group Australia Phil Horton. Řekl, že rychlá X4 pravděpodobně použije spíše vznětovou pohonnou jednotku než zážehovou. Audi SQ5 TDI by tak dostalo zdatného soupeře. Impozantní strojovně v podobě dvakrát přeplňovaného 3,0 TDI s 230 kW a 650 N.m přece může úhlavní bavorský nepřítel s modrobílým logem konkurovat obdobným šestiválcem, ale se třemi turby, vyššími 280 kW a 740 N.m. A pohon všech kol quattro, respektive xDrive mají také oba.

Podle Hortona je však nepravděpodobné, že se pod kapotou objeví zrovna tento motor. Spíše se počítá s třílitrovým šestiválcem a jediným turbodmychadlem, případně s dvoulitrovým čtyřválcem.

SQ5 ale může být poháněno i benzinovým šestiválcem 3,0 TFSI s 260 kW a 470 N.m. No, nechme se překvapit, cože nám u BMW možná už příští rok připraví. Velkým konkurentem pro X4 je i v Los Angeles představené Porsche Macan.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - Hammunasakra
5. 12. 2013 19:18
Re: Porsche Macan
Z toho by v česku moh bejt prodejní trhák >:-[]
5. 12. 2013 15:05
Re: Porsche Macan
Bráno optikou značky Porsche, nebo už tak úsměvnýho českýho názvu? >:D
5. 12. 2013 14:54
Re: Porsche Macan
Jsem zvědavý, jestli se budou držet zaběhnutého systému pojmenování, pokud se silnější diesel objeví. Byl by to pak Macan Turbo Diesel. Jsem jediný, komu to připadá vtipné? :-)
5. 12. 2013 14:49
Re: Porsche Macan
Dá se předpokládat, že i u něj se nabídka rozroste. Nicméně X4 je naživo opravdu pěkný auto ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 12. 2013 14:45
Porsche Macan
Macan se svejma upocenejma 190 kW právě že soupeřem trochu překvapivě právě neni! >:-[]