Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost kol aut podle Američanů: Revoluční titanová kola z 3D tiskárny

Stanislav Kolman
Diskuze (17)
Zámořská společnost HRE představila první sadu titanových kol z 3D tiskárny. Chce tak ukázat možnosti výroby pro budoucnost.

Kola budoucnosti se jmenují HRE3D+ a jsou dílem spolupráce společností HRE a General Electric, respektive dceřiné firmy Arcam, která obstarala samotný 3D tisk.

Tvůrci využili technologie počítačem podporovaného projektování (CAD) a vytvořili řadu dvourozměrných vrstev. Stroje posléze tvořily jednu po druhé za použití titanového prášku, kovu pro dostatečnou pevnost a konečně ochrany před korozí. V samotném závěru ještě došlo k finálnímu ladění a povrchové úpravě do hladka.

HRE postavila jednu sadu kol dvou rozměrů. Zatímco dopředu připravila obutí dvacetipalcové, zadní pár je o jeden palec větší. Kola obouvají pneumatiky Michelin a pro praktickou prezentaci je můžeme vidět na exempláři britského McLarenu P1.

Tvůrci říkají, že kola jsou konceptem, jenž demonstruje možnosti moderních technologií. Zároveň prý vidíme výrobní proces, který může v budoucnu produkovat obutí aut ve velkém. Výhodou mají být i minimální ztráty na materiálech. Zatímco tímto výrobním procesem došlo ke ztrátám do pěti procent, konvenční způsob tvoření kol si vyžádá zhruba 80% ztráty.

Společnost HRE však neinformuje o váze kol ani částce, na kterou produkce jedné sady přišla. Právě to mohou být do budoucna nejvíce omezující faktory.

Stanislav Kolman
Diskuze (17)
22. 1. 2019 18:42
Pneu
Pneu z tiskárny mi teda přijdou dost divné. Nejsem zastánce tohoto trendu. Pneumatiky jsou hodně důležitý a je potřeba, aby byly kvalitní, proto je kupuji jedině z [odkaz] , kde už je mám vyzkoušené a vím, že mi vydrží 4 roky bez problému.
16. 11. 2018 10:19
Re: Krása
Pozri sa a uvidíš. ;-)
Aerodynamika (tvar, drsný povrch), praktickosť (viď.Ficus úplne hore), bezpečnosť (predstav si, že niečo také zachytí pri jazde nohu človeka, alebo sa to rozletí na kusy pri havárke), krása - subjektívna vec ale za mňa to vyzerá úplne hnusne.
16. 11. 2018 08:32
Re: Krása
Njn, HRE to sou takový začátečníci co vůbec netušej jak se dělá disk >:D
Avatar - JohnST
15. 11. 2018 16:36
3D
Tu islo o demonstraciu moznosti tejto technologie. Klasicke disky sa daju vyrabat touto metodou a maju o75% mensie straty na materialy a samotne vlastnosti disku budu lepsie ako pri konvencnej vyrobe. :-)
15. 11. 2018 15:29
Re: Krása
To by ma zaujimalo co je to vsetko co urobili zle? :-)