Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang překonán Chevroletem Camaro

David Bureš
Diskuze (48)
Chevrolet Camaro je podle odborníků úspěšný díky svému modernímu vzhledu a díky účasti ve filmu Transformers.

Ford Mustang už není nejprodávanějším americkým sportovním autem, v prodejích jej po 24 letech překonal konkurenční Chevrolet Camaro. Letos květnu se prodalo o 33 % více exemplářů Camara než Mustangů.

Prodeje utrpěly především kvůli tomu, že Ford nestíhá vyrábět 3,7litrový vidlicový šestiválec o výkonu 227 kW, který v Mustangu nahradil předchozí čtyřlitrovou V6. Stejný motor je nabízen i pro pick-up F-150. Ten je na domácím americkém trhu vůbec nejprodávanějším automobilem. Ford i proto rozhodl, že vyrobené šestiválce poputují spíše do F-150 než do Mustangů.

Nedostatek šestiválců tak Ford přinutilo hledat možnosti, jak navýšit počet jejich vyrobených exemplářů. Celých 51 % Mustangů se totiž prodá s tímto motorem. Jednotlivá zastoupení Fordu údajně tvrdí, že pokud by bylo vyráběno více šestiválcových Mustangů, určitě by se prodaly.

GM se navíc rozhodlo přejít do protiútoku a pro Camaro modelového ročníku 2012 nabídne modernizovaný vidlicový šestiválec s vyšším výkonem a menší spotřebou. Lehce upraven bude také jeho interiér.

Již brzy se v USA také začne prodávat Camaro ZL1 s osmiválcem o objemu 6,2 litru a výkonem 410 kW, který přímo zaútočí na Mustang ve verzi Shelby GT500.

Chevrolet Camaro se v létě objeví ve třetím pokračování snímku Transformers, což je už tradiční reklama pro tento muscle car, který se objevil i v předchozích dílech tohoto filmu. Robot Bumblebee se dokáže přeměnit právě do podoby žlutého Camara s černými pruhy.

Američtí analytici říkají, že účast Camara v této filmové sérii významně pomohla jeho prodejům, zvláště mezi mladšími zákazníky. Současné Camaro se na americkém trhu prodává od dubna 2009. Letos jeho prodeje vzrostly o 4 %, zatímco Mustangů se prodalo o 3 % méně.

Ford chce Mustang významně modernizovat v roce 2014. Facelift Camara je očekáván až na konec roku 2015. V tu dobu bude mít Mustang největší šanci být opět neprodávanějším americkým sporťákem.

Díky nízkému odbytu Mustangu se nedaří naplnit kapacitu továrny Flat Rock v Michiganu, kde pracuje na 1.700 lidí. V současné době tato továrna z poloviny vlastněná automobilkou Ford pracuje jen v jednosměnném provozu. Navíc Mazda, která ve Flat Rocku vyrábí svůj model 6 pro americký trh, se minulý týden rozhodla tuto továrnu opustit.

Ford zatím neuvedl, jak uvolněnou kapacitu využije. Továrna Flat Rock může podle Mazdy vyrábět až 240 tisíc aut ročně. Loni bylo přitom vyrobeno 73.716 Mustangů.

David Bureš
Diskuze (48)
Avatar - Barrichello
23. 6. 2011 09:32
Re: Levňoučký "Másla"
To je zajímavá teze. USA je nepřítel ze západu a německý revanšista je najednou dobrý? Za totáče oba nepřátele a navíc soudruzi z rajchu bejvalý náckové(někteří nejen bejvalí). To by mělo být jaksi opačně....

To mi nějak hlava nebere, tohleto.

Tam bude jinej problém, to ten že sposuta lidí žije jen z keců, výmyslů, polopravd a povídaček, nikdy v žádný americe nejela nebo to byl 30 let starej rozvrzanej vehikl bez údržby popř. něco jako soused si koupil LHS a to byl děssnej krám, furt se to s*alo.

Zapomenou dodat že soused to koupil 15 let starý za 30, na techecu sice svítilo 140 tis km, ale ty bylo nutný vynásobit 3ma.
Takže asi takhle to chodí.
22. 6. 2011 15:34
Re: Tak dle Fordu
kua >:D chybička ..nejspíš tam mělo být 2013 >:D že..:)
Avatar - Vencos
22. 6. 2011 10:02
Re: Levňoučký "Másla"
Tak ono třeba ani tak nejde o V8 jako takovou, však 2010 V8 je parametricky srovnatelná s 2011 V6 :-)

Ale ano, i tak tu stále není jiné auto za stejné peníze, se stejnými výkony. Bohužel stále přežívá ten laický názor, jak jsou ameriky špatné, protože je nejspíš mají někteří stále zafixovaný jako "nepřítele ze západu" :no:

Avatar - Barrichello
22. 6. 2011 09:28
Re: Těžká volba
Jo pointy sou různé, třeba že Charger SRT8 dá na * VW Phaetonu W12, který stojí jednou tolik, nebo že 300C V8 OHV s 5st automatem a vyšší hmotností než má Panamera V8 manuál má lepší spotřebu a mohl bych pokračovat ještě týden.

Vždycky se dá najít zajímavá pointa, když chceš porovnávat tímhle stylem.
Avatar - Barrichello
22. 6. 2011 09:24
Re: Těžká volba
Jo evropa šla jinou cestou.
Je fajn provnávat mustang V8 za 1020 000 - viz [odkaz] s MB s motorem V6. Trošku pokulhává, že.
Když Mustang V8 nemá 306 HP ale 411.

Musíš provnávat s Mustangem V6, ten jaksi nestojí mega ale 749 táců a to jdou sehnat i za 700 táců. Ono 700 a 1,2 míče je trošku rozdíl [odkaz] a těch 306 HP má taky a taky má úplně stejnou spotřebu.

Jasně, co není prémiovka je šmejd, tohle klišé už začíná být hodně nudné úsměvné a velmi, velmi trapné.